Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як ФОПи можуть використовувати свої рахунки

Реклама

НБУ надав відповіді на найпоширеніші запитання щодо порядку використання поточних рахунків ФОП для здійснення підприємницької діяльності та власних потреб.

Нагадаємо, що з 3 січня регулятор оновив порядок відкриття і закриття рахунків

Що саме змінюється для ФОП?

Як і раніше, ФОП може витрачати кошти з підприємницького рахунку лише для здійснення підприємницької/незалежної професійної діяльності. Після сплати всіх податків та зборів підприємець мають право перерахувати кошти з поточного підприємницького рахунку на поточний рахунок, відкритий ним для власних потреб.

Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.

Для чого внесено такі зміни в розрахунки ФОП?

НБУ не вносив змін по суті, а тільки уточнив норму про порядок використання поточних рахунків ФОП.

ФОП мають право після сплати податків та зборів отримати чистий дохід як готівкою, так і перераховувати цей дохід на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Очікується, що упорядкування операцій сприятиме мінімізації ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, зниженню проявів тіньової економіки та розвитку безготівкових розрахунків.

Читайте також: ФОП без доходів та ЄСВ: сплачувати чи ні та Верховний Суд сформулював правову позицію стосовно сплати ЄСВ непрацюючим ФОПом

Як ФОПи можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку?

За поточними рахунками ФОП в національній валюті можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов'язаних із власними потребами.

Чи встановлені обмеження щодо зняття готівки ФОП через банкомат?

Корпоративна картка є інструментом доступу до поточного рахунку ФОП, за допомогою якої здійснюються розрахунково-касові операції по рахунку. Обмежень щодо виплати чистого доходу ФОП, зокрема через банкомат за допомогою корпоративної картки немає.

Які санкції передбачені за порушення розрахунків ФОП?

Контроль за сплатою податків і зборів та застосування передбачених законом штрафних санкцій за порушення податкового законодавства покладено на контролюючі органи. До відома ФОП: Інформація про суб'єктів господарювання, які мають податковий борг, розміщена на сайті ДПС.

Швидко і зручно скласти і подати річні звіти для ФОПів 2 і 3 групи можна за допомогою бота-бухгалтера ReporTax. Бот розрахує податки, запропонує актуальні реквізити рахунків податкової, підставить дані в звітність і запропонує її відправити всього за пару хвилин. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою.

Читайте також: скільки ФОП повинен платити податків за себе і працівників у 2020 році

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини