Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українцям збільшили розміри неоподатковуваних доходів

Реклама

ГУ ДПС у Дніпропетровській області нагадало, що Держбюджетом-2020 встановлено нові розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму, які впливають на показники з оплати праці та порядок оподаткування доходів. Зокрема, мінімальну заробітну плату (далі - МЗП) встановлено в розмірі - 4723 грн, а прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня складає 2102 грн.

Актуальні розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, а також важливу інформацію щодо сплати ЄСВ та інших податків можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом

Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум у 2020 впливатимуть на наступні показники:

  • неоподатковуваний розмір добових - з 1 січня 2020 у межах України він становить 472,30 грн на день.Витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, не оподатковуються ПДФО та військовим збором (ВЗ), якщо їх розмір не перевищує 472,30 грн на день. Для відряджень за кордон добові витрати в розрахунку за кожен календарний день відрядження залишилися на рівні минулого року та становлять не більш як 80 євро;

  • неоподатковувана нецільова благодійна допомога - розмір такої допомоги у 2020 році становить 2 940 гривень. Не включається до оподатковуваного доходу, а отже, не оподатковується ПДФО та ВЗ, нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника ПДФО протягом звітного податкового року. Тобто розмір неоподатковуваної нецільової благодійної допомоги 2020 року становить 2 940 гривень (2 102 х 1,4 = 2942,8 грн). Сума перевищення нецільової допомоги над зазначеним розміром включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО як інші доходи і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ - 1,5 %.

  • вартість неоподатковуваних дитячих подарунків. Вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи в період з 15 листопада 2019 року до 15 січня 2020 року не включається до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб - батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров'я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів. Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % ПМ для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року. Отже, неоподатковувана вартість дитячих святкових подарунків становить 168,16 грн, якщо такі подарунки отримано з 01 січня до 15 січня і з 15 листопада до 31 грудня 2020 року.

  • максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить 15 розмірів МЗП. Отже, протягом усього 2020 року вона становитиме 70 845 гривень (4 723 грн х 15);

  • мінімальний страховий внесок з ЄСВ - становить 1 039,06 грн (4 723 грн х 22 %).

ЄСВ у розмірі не менше мінімального (1 039,06 грн за місяць) зобов'язані сплачувати ФОПи (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізичні особи, які ведуть незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Звільняються від сплати єдиного внеску «за себе» пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Зверніть увагу! Верховний Суд сформулював правову позицію стосовно сплати ЄСВ непрацюючим ФОПом

Спростити процес сплати податків та подачу звітності до держорганів допоможе бот-бухгалтер ReporTax для ФОП. ReporTax показує податкову заборгованість та дозволяє її cплатити.

Також читайте:

ТОП-10 новин для ФОП

Скільки ФОП повинен платити податків за себе і працівників в 2020 році

З якої суми крадіжки настає кримінальна відповідальність в 2020 році

До чого готуватися ФОПам: головні нововведення законів про РРО

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини