Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як вийти на пенсію за відсутності стажу

28 січня 2020, 14:04
95687
8
Реклама

Починаючи з 1 січня 2020 року на пенсію зможуть вийти особи віком 65 років за наявності страхового стажу по 31 грудня 2020 року від 15 до 17 років, віком 63 роки - в разі, якщо вони мають стаж від 17 до 27 років, і особи віком 60 років в разі, якщо їх страховий стаж - 27 років або більше.

Кожен рік ця цифра буде зростати на 1 рік, і у 2028 році в 60 років зможуть вийти тільки ті особи, які матимуть 35 років страхового стажу, а в 65 ті, хто мають страховий стаж від 15 до 25 років (ст. 26 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).

Якщо майбутній пенсіонер не працював певний час, не отримував доходи, з яких сплачувався єдиний внесок, то такий період у страховий стаж не зараховується. Тож якщо на момент досягнення віку, з якого призначається пенсія за віком особа не матиме необхідного страхового стажу, пенсію буде призначено після досягнення необхідного страхового стажу.

Допомогти у вирішенні таких ситуацій можливо за рахунок «придбання стажу» шляхом укладання Договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди) або договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (на майбутній період), який можна укласти не менше ніж на рік.

Як укласти Договір про добровільну участь у системі загальнообов'язкового Державного соціального страхування?

Можливість укладення договору регламентується ст. 12 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та укладається відповідно до ст. 10 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Підготуватися до перевірки допоможе ресурс "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Як укласти договір:

1. Звернутися до податкового органу за місцем проживання.

2. Надати такі документи:

- заяву про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

- копію трудової книжки (за наявності);

- виписку із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);

- копію документу, який засвідчує особу.

З особою, яка подала Заяву, після перевірки викладених у ній відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання Заяви укладається Договір за обраним видом.

Скільки коштує страховий стаж?

Обчислення розміру доплати здійснюється за формулою:

Д = С x К x М, де:

Д - доплата за бракуючий пенсійний стаж

С - страховий внесок з мінімальної заробітної плати за ставкою ЄСВ - 22%

К - коефіцієнт вартості компенсації, який застосовується при одноразовій сплаті

М - кількість місяців стажа, яких не вистачає для пенсії

Таким чином, у 2020-му один рік стажу коштуватиме 24,9 тис. грн. А якщо, наприклад, не вистачає п'ять років, доведеться заплатити відразу 124,6 тис. грн.

Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який «купується» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання Договору.

Спростити процес сплати податків та подачу звітності до держорганів допоможе бот-бухгалтер ReporTax для ФОП. ReporTax показує податкову заборгованість та дозволяє її cплатити.

Читайте також:

Поетапне збільшення пенсійного віку для окремих категорій осіб визнано незаконним

Який середній рівень пенсій в Україні

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини