Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці роз'яснили, як застосовуватимуть нові штрафи

Реклама

Держпраці роз'яснює, як зміни до КЗпП вплинули на процедуру накладення фінансових санкцій.

Нагадуємо, з 2 лютого діють нові штрафи за порушення трудового законодавства, передбачені ст. 265 КЗпП.

Зокрема, Держпраці звертає увагу, що при розгляді справ про накладення штрафних санкцій відповідно до частини другої статті 265 КЗпП слід враховувати прийняте КСУ рішення у справі № 1-7/99 від 09.02.1999. Тобто притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю має здійснюватися відповідно до редакції ч.2 ст. 265 КЗпП України, яка діяла на день виявлення порушення (підписання акта інспекційного відвідування).

Положення нової редакції статті 265 КЗпП щодо часткової сплати штрафу, зміни його розміру, а також попередження застосовуються до порушень, виявлених після набуття чинності змін до Кодексу (після 2 лютого 2020).

Також Держпраці звертає увагу, що штраф за частиною другою статті 265 КЗпП України є фінансовою санкцією, яка накладається постановою уповноваженої посадової особи Держпраці, що може бути оскаржена в судовому порядку, а штраф за статтею 41 КУпАП є адміністративною відповідальністю і накладається згідно із рішенням суду за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення.

Таким чином, до затвердження в установленому порядку форми попередження фінансові санкції, передбачені абзацами другим та шостим частини другої статті 265 КЗпП України, не застосовуються, що не виключає обов'язку інспектора праці направляти протокол про адміністративне правопорушення на розгляд до суду.

Щодо проведення інспекційних відвідувань за зверненнями громадян, які надійшли на розгляд до органів місцевого самоврядування, у Держпраці наголошують, що у разі звернення працівника про порушення щодо нього законодавства про працю, крім питань виявлення неоформлених трудових відносин, для проведення інспекційного відвідування необхідно погодження Мінекономіки.

Погодження на проведення інспекційного відвідування за зверненням працівника надається тільки у випадку, якщо працівник звертається щодо порушення своїх особистих трудових прав.

Інспекційні відвідування з питань виявлення неоформлених трудових відносин проводяться відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 823. Інспекційні відвідування з інших питань проводяться у порядку, встановленому Законом № 877.

27 лютого запрошуємо на семінар: Перевірки Держпраці і Податковий Контроль 2020. Нова програма!

Дізнатися чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок Держпраці і інших органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підготуватися до перевірки контролюючих органів допоможе ресурс "Мистецтво оборони" інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Читайте також:

Перевірки бізнесу: дайджест актуальних новин для підприємців

Новий порядок перевірок Держпраці: що очікувати бізнесу в 2020 році

Сім трудових договорів, дистанційна робота та один вихідний на тиждень: що пропонує новий Закон про працю

Підписуйтеся на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини