Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС визначив, хто ще може претендувати на пенсію за вислугою років

Реклама

ВС визначив, що посада викладача по класу фортепіано у Дитячій школі мистецтв в системі позашкільної освіти відноситься до педагогічних посад, що дають право на отримання пільгової пенсії.

Відповідний висновок міститься у постанові Верховного Суду від 23 січня 2020 року у справі № 756/9879/16-а.

З повним текстом судового рішення зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Ключовим питанням у справі є таке: чи відноситься посада викладача по класу фортепіано у Дитячій школі мистецтв в системі позашкільної освіти до педагогічних посад, що дають право на отримання пільгової пенсії.

Верховний Суд зазначає, що вищезазначена посада відноситься до категорії тих, що дають право на отримання пільгової пенсії.

Суди попередніх інстанцій помилково ссилалися на Перелік № 909, в якому не було окремо виділено позашкільні навчальні заклади і посади, робота на яких давала право на пенсію за вислугу років.

ВС проаналізував положення Закону "Про освіту" (далі - Закон № 1060-XII), Закону "Про позашкільну освіту" (далі - Закон № 1841-III), Переліків № 963, № 433, які регулюють правовідносини, що виникають при розгляді територіальними органами Пенсійного фонду заяв громадян про призначення пенсій за вислугу років.

Так, за приписами ст. 28 Закону № 1060-XII система освіти складається із навчальних закладів, наукових, науково-методичних і методичних установ, науково-виробничих підприємств, державних і місцевих органів управління освітою та самоврядування в галузі освіти.

Згідно з ст. 29 Закону № 1060-XII структура освіти включає, поряд з іншими видами, також позашкільну освіту.

Відповідно до ст. 12 Закону № 1841-III та п. 6 Переліку № 433 до позашкільних навчальних закладів відносяться початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання: музичні, художні, хореографічні, театральні, хорові, мистецтв та інші).

Ст. 21 Закону № 1841-III передбачено право на пенсію за вислугою років мають педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів за наявності педагогічного стажу роботи не менше ніж 25 років.

ВС зазначає, що на спірні правовідносини розповсюджується також дія Переліку № 963, який відносить посаду "викладач" до педагогічних посад.

Колегія суддів дійшла висновку про наявність у позивача права на отримання пенсії за вислугу років на підставі п. "е" ст. 55 Закону "Про пенсійне забезпечення" та, відповідно, грошової допомоги при виході на пенсію, яка передбачена п. 7-1 розділу XV Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини