Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила блокування податкових накладних автоматично визначають ухильників від сплати податків

Реклама

Система моніторингу податкових ризиків при реєстрації ПН/РК зарекомендувала себе як ефективний інструмент у боротьбі з мінімізаційними схемами з ПДВ. Про це повідомили у прес-службі ДПС.

З 1 лютого діють нові правила зупинення реєстрації ПН/РК, затверджені постановою Кабміну від 11.12.2019 року № 1165.

Податківці відзначили, що постанова №1165 є результатом широкого та тривалого діалогу між владою та бізнесом та роз'яснили основні нововведення документу:

1. Відтепер критерії ризиковості платника ПДВ затверджені саме Кабміном, що усунуло всі суперечливі моменти, які стосувалися питань затвердження таких критеріїв ДФС.

2. Істотною зміною є виведення з-під правового регулювання постанови № 1165 порядку прийняття рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Натомість такий порядок затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 № 520.

3. Внесено зміни до ознак безумовної реєстрації та показників позитивної податкової історії, у разі відповідності яким не зупиняється реєстрація ПН/РК в ЄРПН. Таким чином, платник податку зацікавлений у своєчасній та повній сплаті ПДВ, інших податків і зборів та ЄСВ, що сприяє стимулюванню дотримання законодавства про працю, в частині офіційного працевлаштування.

4. Для упередження формування фіктивного податкового кредиту несумлінними платниками податку, які підлаштовуються до ознак та показників, за якими здійснюється реєстрація ПН/РК в ЄРПН, внесені зміни до критеріїв, за якими проводиться автоматизований моніторинг. Ці зміни сприятимуть наповненню бюджету та запобіганню мінімізаційним схемам.

5. Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН за результатами розгляду пояснень та копій документів тепер не може перевищувати 5 робочих днів. Раніше максимальний термін складав 7 робочих днів.

6. Платник податку тепер може оскаржити рішення про відмову в адміністративному порядку, що забезпечує швидке досудове вирішення спору.

7. У разі включення суб'єкту господарювання до переліку ризикових платників податку платник тепер має можливість подати в електронному вигляді інформацію та копії щодо спростування відповідності критерію ризиковості документів до комісії регіонального рівня, яка протягом 7 робочих днів зобов'язана прийняти відповідне рішення.

Таким чином, урегульовано вирішення спірних питань щодо відповідності/невідповідності платника податку критеріям ризиковості. Знижуються затрати часу платника податку для вирішення зазначеного питання та зникає необхідність відвідування контролюючого органу.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіків планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підготуватися до перевірки контролюючих органів допоможе ресурс "Мистецтво оборони" інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Читайте також:

Бізнес повинен готуватися до нових податкових правил: прийнято Закони

Сім трудових договорів, дистанційна робота та один вихідний на тиждень: що пропонує новий Закон про працю

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини