Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

5 група ФОПів : Мінцифри розкрили деталі

6 березня 2020, 09:42
3193
0
Реклама

Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації, на зустрічі в Європейській Бізнес Асоціації розповів про плани Уряду щодо введення нової, п'ятої групи платників податків для ІТ-сфери.

Введення 5-ї групи платників податків необхідно для того, щоб уникнути схеми, коли українські компанії підписують договори з ФОПами, які фактично є працівниками.

Борняков розповів, що в нову групу увійдуть ІТ-фахівці, які є ФОПамі, але фактично пов'язані з роботодавцем трудовими правовідносинами:

«Ми можемо зробити легальне працевлаштування для 5 групи, не підвищуючи податки, але потрібен спеціальний запобіжник, крім КВЕД, щоб вся країна не перекинулася на 5 групу», - він зазначив, що такі нововведення вимагають змін у трудовому законодавстві.

Заступник міністра назвав такі особливості 5-ї групи платників податків:

- вони будуть працевлаштовані в українських компаніях, але при цьому будуть ФОПами, а також зможуть виїжджати за кордон на роботу;

- їх можна буде перевести з одного проекту на інший, такі працівники зможуть безпроблемно змінити замовника;

- податок для 5 групи складе від 6 до 10% - він буде рости поступово протягом декількох років.

Спростити процес сплати податків та подачу звітності до держорганів допоможе бот-бухгалтер ReporTax для ФОП. ReporTax показує податкову заборгованість та дозволяє її cплатити.

Читайте також: В Україні з'явиться новий податок для IT-галузі

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини