Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довічна компенсація при каліцтві на роботі збільшується разом з розміром мінімальної зарплати

Реклама

Особа має право на перерахунок відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, при збільшенні мінімальної заробітної плати.

Відповідне положення міститься у постанові КЦС ВС віщд 3 березня 2020 року у справі № 686/7590/18.

З іншими рішеннями Верховного Суду зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Обставини справи

Рішенням суду першої інстанції з перинатального центру на користь позивача було стягнуто втрачений заробіток в розмірі 70% п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати починаючи з 1 січня 2015 року і довічно, а також зобов'язано відповідача здійснити нарахування та виплату індексації втраченого щомісячного заробітку та провести перерахунок із урахуванням виплачених сум.

Завжди актуальний розмір мінімальної заробітної плати та розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши повнофункціональний тестовий доступ.

Скасовуючи це рішення та відмовляючи у позові, апеляційний суд виходив з того, що ушкодження здоров'я позивача мало місце у листопаді 1995 року, тобто до набрання чинності ЦК України 2003 року, а тому питання про відшкодування втраченого внаслідок каліцтва заробітку має вирішуватися відповідно до ЦК Української PCP 1963 року.

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду скасував постанову апеляційного суду та передав справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції з огляду на таке.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Тлумачення ст. 5 та п. 4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК свідчить, що за загальним правилом дія актів цивільного законодавства в часі має футуроспективний характер, тобто спрямована на майбутнє - акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності. Проте із загального правила про застосування таких актів п. 4 Прикінцевих та перехідних положень передбачено виняток і допускається застосування ЦК до прав та обов'язків, які продовжують існувати після набрання ним чинності.

Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю потерпілого, здійснюється щомісячними платежами (абз. 1 ч. 1 ст. 1202 ЦК).

Відповідно до ст. 1208 ЦК за заявою потерпілого у разі підвищення вартості життя розмір відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, підлягає індексації на підставі рішення суду.

Зазначена норма спрямована на забезпечення реальності захисту інтересів потерпілого й повноти відшкодування, оскільки відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, є тривалим у часі процесом. Таким чином, з моменту прийняття судом рішення про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, особа має право на його збільшення у разі збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

Тобто, у правовідносинах, що тривають, цивільним законодавством для охорони прав фізичних осіб - кредиторів встановлена можливість збільшення розміру відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю.

Не врахувавши, що відносини з відшкодування завданої каліцтвом шкоди продовжують існувати після набрання чинності ЦК, апеляційний суд рішення суду першої інстанції по суті не переглянув і дійшов передчасного висновку про його незаконність та скасування.

За повідомленням прес-служби суду.

Ви можете оперативно знаходити судові рішення, відслідковувати інформацію про контрагентів та отримувати всі необхідні інструменти для щоденної юридичної роботи за допомогою Професійного рішення для юридичних департаментів та компаній.

Також читайте:

Коли звільненому працівникові не компенсують затримку зарплати;

Коли не можна звільнити працівника, який не має необхідної освіти;

Чи можна укласти з працівником договір про надання послуг замість трудового.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини