Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гривні пройдуть термообробку: Нацбанк бореться з коронавірусом

Реклама

Нацбанк запевнив, що робить все необхідне для протидії поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

Заходи, які дозволять убезпечити себе під час операцій з готівкою

Враховуючи рекомендації Всесвітньої організації здоров'я та Міністерства охорони здоров'я України, а також досвід інших країн світу, Національний банк рекомендує:

- ретельно мити руки після застосування банкнот та монет, особливо перед вживанням їжі;

- після контакту з банкнотами та монетами не торкатися обличчя (очей, носа, рота);

- використовувати безготівкові розрахунки, безконтактні та мобільні платежі, розрахунки за допомогою Apple Pay, Google Pay, смартфонів та розумних годинників, чипованих платіжних карток;

- періодично дезинфікувати платіжні картки, мобільні пристрої, кулькові та чорнильні ручки, за допомогою яких можуть проставлятися підписи на квитанціях, платіжних документах.

Тому саме зараз звичка до безготівкових розрахунків може стати у нагоді. Так, у цей період можна:

- замовляти і оплачувати продукти та товари онлайн;

- не відвідувати банківські відділення і обрати дистанційне обслуговування;

- здійснювати комунальні платежі за допомогою онлайн-сервісів банків чи платіжних операторів;

- у транспорті користуватися безготівковою оплатою за допомогою платіжної або транспортної картки.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Національний банк знезаражує гривневі банкноти у сховищі

Запобіганню поширенню вірусу також ефективно сприятиме наявний зараз високий рівень автоматизації оброблення банкнот гривні. З метою зменшення ризиків поширення коронавірусу готівка, яку Нацбанк отримуватиме від банків, спочатку зберігатиметься у окремому сховищі впродовж щонайменше 14 днів. Цей термін значно перевищує період виживання коронавірусу на поверхнях (від кількох годин до кількох діб згідно з наявними даними). Лише після цього періоду зберігання здійснюватиметься обробка банкнот за допомогою спеціалізованих високошвидкісних машин. Банкноти, придатні для повернення у обіг, упаковуватимуться в пачки та термоусадкову плівку. На цьому етапі пачки банкнот у термоусадковій печі піддаються температурному шоку (160 градусів за Цельсієм), що теж сприятиме боротьбі із вірусом.

Як працюватиме банківська система

Крім того, у Нацбанку запевнили, що на час карантину банківська система працюватиме у звичайному режимі.

Національний банк готовий заспокоїти валютний ринок, за потреби і далі проводячи валютні інтервенції для згладжування курсових коливань та запевняє, що сьогодні Україна має достатній запас міцності: міжнародні резерви України перевищують 26 млрд дол. США.

Національний банк готовий зробити все необхідне для забезпечення безперебійного касового обслуговування та поповнення банкоматів на випадок підвищеного попиту на готівку з боку населення.

Перевірити будь-яку компанію на благонадійність можна з допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини