Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майже 20% малого бізнесу може закритися через карантин

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація провела опитування серед представників малого та мікробізнесу - учасників проєкту Unlimit Ukraine. Згідно з результатами опитування:

18% респондентів розглядають варіант закриття власного бізнесу,

78% повідомляють про втрати до 75% від доходів,

4% можуть похвалитися збільшенням прибутку компанії.

Через сповільнення бізнес-активності малому бізнесу також доведеться змінювати розмір штату та зарплату персоналу у бік зменшення, зокрема:

41% планують адаптувати заробітну плату персоналу,

33% ще не визначилися,

26% власників підприємств збережуть виплати у чинному розмірі.

Доведеться зменшити кількість працівників 31% підприємств, тоді як 21% ще не визначилися, а 48% респондентів не планують жодних скорочень.

У ЄБА зауважили, що найбільше підприємців турбує невизначеність поточної ситуації. В умовах, коли важко передбачити тривалість карантину та зміни у поведінці споживачів, прораховувати будь-які сценарії розвитку свого бізнесу практично неможливо. Зменшення обсягів замовлень, зрив термінів закупок та поставок, паралізація каналів збуту - ось тільки деякі проблеми, з якими зіштовхнувся малий бізнес. Тоді як доходи у багатьох компаній суттєво зменшилися, видатки залишилися практично незмінними (оренда, комунальні послуги), а також додалися турботи щодо організації дистанційної роботи або ж організації транспортування співробітників в умовах обмеження пересування.

Попри усі складнощі ситуації, підприємці лишаються у більшості своїй оптимістами. Так, 47% шукатимуть нові можливості для розвитку, якщо карантин продовжиться на невизначений період. Водночас 22% опитаних будуть змушені закрити бізнес. Проте, у зв'язку з непрогнозованістю ситуації, настрої бізнесу ще можуть змінитися.

Опитування проводилось з 24 до 30 березня 2020 року серед аудиторії проекту Unlimit Ukraine. В ньому взяли участь 1811 підприємців - представників малого та середнього бізнесу.

Отримайте більше можливостей для боротьби з кризою навіть за умов віддаленої роботи. Нова екосистема хмарних продуктів LIGA360 об`єднує всі продукти ЛІГА:ЗАКОН у спільному середовищі для управління ризиками. Об'єднайте усю команду в єдиному просторі для прийняття антикризових рішень в LIGA360. Спробувати

Читайте також про податкові новації у зв'язку з карантином

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини