Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Від ПДВ звільняються навіть ті ліки, які ввезені до 17 березня

Реклама

Податківці, отримавши багато запитань від бізнесу щодо карантинних нововведень, пов'язаних з ПДВ, надали відповіді на них у Інформаційному листі № 8.

Які зміни передбачені Законом № 540 в частині ПДВ?

Законом № 540 викладено в новій редакції п.71 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового Кодексу. Зокрема, від оподаткування податком на додану вартість звільняються:

• операції з ввезення на митну територію України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном;

• операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном.

Чим визначено перелік товарів, які звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу?

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, едемі та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), як звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, встановлено постановою Кабміну від 20 березня 2020 року № 224.

Чи поширюється звільнення від оподаткування ПДВ, встановлене пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, на операції з постачання товарів, ввезених на митну територію України до запровадження пільги?

Операції з постачання на митній території України після 17 березня 2020 року раніше ввезених товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабміном, звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України - до 17 березня 2020 року чи після.

Чи може бути поширена пільга з оподаткування ПДВ, встановлена пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, на операції з постачання товарів вітчизняного виробництва, які не імпортуються в Україну?

Пільга застосовується до постачання як товарів вітчизняного виробництва, так тих, що ввезені на митну територію України.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Також читайте:

Бізнес отримає податкові преференції за допомогу іншим під час карантину

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини