Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

5 нових програм для підтримки бізнесу: ініціативи Мінекономіки

Реклама

Ігор Петрашко, Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства розповів, як держава підтримуватиме бізнес, який постраждав від карантину.

Про це йшла мова в ефірі телепередачі "Свобода слова Савіка Шустера".

Міністр зазначив, що таких програм буде п'ять:

1) програма зі спрощення реєстрації безробіття, у рамках якої планується створити можливість для дистанційної подачі заяви на виплати у зв'язку з тимчасовою втратою роботи, а також збільшити мінімальний розмір цих виплат;

2) програма передбачає допомогу з тимчасового безробіття для підприємств. "Це означає, що якщо на підприємствах люди зайняті неповний робочий день, а ми розуміємо, що багато хто зараз зайнятий частково, ми компенсуватимемо зарплату людей, які вимушено не працюють, але повернуться на роботу після закінчення карантину", - пояснив Петрашко. Іншими словами, працедавці отримуватимуть допомогу у розмірі мінімальної зарплати на співробітників, які зайняті не повністю. "Ми вважаємо, що краще заплатити підприємствам, щоб людям було куди повернутися після карантину", - зазначив міністр.

3) програма - для компаній, які вимушено не працюють, але хочуть зберегти співробітників. За словами міністра, такі компанії можуть звернутися в держслужбу зайнятості для оформлення виплат, які потім будуть перенаправлені на картки співробітникам. "Така програма зараз діє для промисловості, але вона активно ніколи не використовувалася... Ми пропонуємо поширити цю програму на малі і середні бізнеси", - сказав він.

Ці програми діятимуть у випадку, якщо парламент підтримає оновлений бюджет на поточний рік, сказав міністр.

Наступні дві програми для підтримки малого і мікробізнесу.

4) програма, що передбачає компенсацію ставок за кредитами для дрібних підприємців за умови повного збереження робочих місць. "Наприклад, якщо у підприємства є кредит на суму 500 000 грн., воно може звернутися у банк, і Уряд компенсує процентну ставку за таким кредитом повністю впродовж року", - сказав він. Ця програма, за словами глави Мінекономіки, може бути запущена вже протягом тижня.

5) програма "Малі гроші". "Є багато компаній, у яких немає кредитів. Компанія потребує засобів для виплати зарплат співробітникам. У такому разі компанія може звернутися у банк і отримати кредит під 5% у розмірі 3-х або 6-місячної суми фонду оплати праці під держгарантії Уряду"- розповів міністр. Обов'язкова умова для участі в такій програмі - збереження робочих місць. До запуску цієї програми необхідно прийняти деякі законодавчі зміни, і, за словами Петрашка, вона може запрацювати вже через декілька тижнів.

За матеріалами Liga.net.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Також читайте:

У травні українці підуть на роботу: Кабмін анонсував стратегію виходу з карантину

ФОПам, які постраждали від карантину, планують виплачувати допомогу на дітей

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини