Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли громадянина не покарають за відсутність маски в громадському місці

Реклама

Кельменецький районний суд у Постанові від 8 квітня 2020 року у справі № 717/422/20 зазначив, коли особу не покарають за перебування у громадському місці без захисної маски.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте повнофункціональний тестовий доступ за посиланням.

Обставини справи

Громадянин притягується до адміністративної відповідальності за те, що на зупинці громадського транспорту перебував без захисної маски у громадському місці.

Громаданин пояснив, що він не мав змоги придбати в селі захисну маску чи виготовити її, тому перебував на зупинці громадського транспорту без маски на обличчі, про що жалкує, розкаюється у вчиненому. Безкоштовно маску йому ніхто не пропонував.

Позиція Суду

Вислухавши пояснення громадянина, дослідивши матеріали адміністративної справи, суд вирішив, що дану справу слід закрити за відсутністю в діях особи складу та події адміністративного правопорушення, виходячи з наступного.

Так, відповідно до підпункту 1 пункту 2 Постанови Кабміну № 211, в редакції Постанови Кабміну № 255 заборонено до 24 квітня 2020 року з 6 квітня 2020 року перебування в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

З пояснень громадянина вбачається, що він перебував в громадському місці без маски на обличчі, зокрема на органах дихання, через відсутність коштів на її придбання та через неможливість її виготовлення самостійно.

Відповідно до ст. 8 Закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" фінансування профілактичних і протиепідемічних заходів здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів, а у випадках, передбачених законом, - за рахунок коштів підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, а також коштів фізичних осіб.

Так, в матеріалах справи відсутні докази, які б підтверджували, що громадянин відповідно до закону за власні кошти зобов'язаний придбати чи виготовити засіб індивідуального захисту, зокрема респіратор або захисну маску, чи йому було профінансовано витрати на придбання чи виготовлення засобів індивідуального захисту за рахунок коштів Державного бюджету України та місцевих бюджетів і при таких умовах він порушив заборону до 24 квітня 2020 року з 6 квітня 2020 року перебувати в громадських місцях без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Також читайте:

Помилки поліцейського, при яких звільняють від відповідальності за порушення карантину;

Яких доказів достатньо для підтвердження порушення особою умов самоізоляції;

За торгівлю в період карантину штрафують тільки суб'єктів господарювання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини