Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 28 квітня зовнішньоекономічні операції до 400 тис. грн не підлягають валютному нагляду

Реклама

Податківці нагадали, що лібералізація валютного законодавства триває і вже 28 квітня 2020 року набирає чинності Закон України від 06.12.2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», яким передбачається збільшення ліміту транзакцій за якими здійснюється фінансовий моніторинг до 400 тисяч гривень.

З аналізом нового Закону про фінмоніторинг від KPMG Law Ukraine можна ознайомитися тут

У ДПС звернули увагу, що новий закон не тільки удосконалить сам процес фінансового моніторингу, наприклад, зменшить до чотирьох кількість ознак, за якими операція підлягатиме фінансовому моніторингу та запровадить ризик-орієнтований підхід, але й безпосередньо вплине на валютний нагляд, який здійснюють уповноважені банки за зовнішньоекономічними операціями.

Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, визначені постановою Правління Національного банку України від 02.01.2019 № 5, не поширюються на операції в незначному розмірі з експорту, імпорту товарів (уключаючи незавершені розрахунки за операцією), крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій.

Цією ж постановою НБУ визначено термін "незначний розмір валютної операції" - розмір валютної операції (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення операції), який є меншим, ніж розмір, що установлений для фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу згідно із законодавством у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Отже, з 28 квітня 2020 року зовнішньоекономічні операції в розмірі до 400 тисяч гривень не підлягатимуть валютному нагляду.

Нагадаємо, що ви можете подивитись на свій бізнес очима податківців через сервіс Liga:Report. Сервис також доступний в екосистемі з управління ризиками LIGA360.

LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини