Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Грошові перекази контролюватимуть по-новому

Реклама

НБУ у листі від 13.04.2020 р. № 25-0006/18603 роз'яснює порядок супроводження переказів коштів інформацією про платника та отримувача.

З 28.04.2020 набирає чинності Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 6 грудня 2019 року № 361-IX.

Законом встановлюються нові вимоги щодо супроводження переказу коштів інформацією про платника та отримувача, а також порядок проведення заходів належної перевірки під час здійснення переказів коштів без відкриття рахунку. З аналізом закону можна ознайомитися за посиланням.

Так, частиною першою статті 14 Закону встановлені загальні вимоги до переліку інформації про платника та отримувача, водночас, частинами третьою та четвертою статті 14 Закону передбачені особливі (спрощені) вимоги щодо супроводження переказу коштів.

Ці вимоги також поширюються на фінансові операції з переказу коштів, що здійснюються з використанням електронних грошей.

У разі переказу в межах України на суму, що є меншою ніж 30 000 гривень суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що обслуговує ініціатора переказу повинен забезпечити супроводження такого переказу як мінімум номером рахунка/електронного гаманця або унікальним номером електронного платіжного засобу платника та номером рахунка, а в разі відсутності рахунка/електронного гаманця - унікальним обліковим номером фінансової операції.

Тобто, при здійсненні p2p-переказу суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає послуги ініціатору переказу повинен забезпечити супроводження переказу повним номером електронного платіжного засобу/наперед оплаченої картки багатоцільового використання платника та отримувача.

При цьому, у разі надходження запиту щодо уточнення інформації суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що обслуговує платника (для p2p-переказів - відповідний банк-емітент електронного платіжного засобу/наперед оплаченої картки багатоцільового використання платника/отримувача) повинен надати додаткову інформацію щодо платника та/або отримувача.

Є випадки, на які не поширюються такі вимоги:

  • операцій зняття коштів з власного рахунка;

  • переказу коштів з метою сплати податків, зборів, платежів, зборів на обов'язкове державне пенсійне та соціальне страхування, штрафних санкцій та пені за порушення законодавства до державного і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду, на рахунки органів державної влади, органів місцевого самоврядування або переказу коштів за житлово-комунальні послуги;

  • переказу коштів, у разі якщо використовуються електронні платіжні засоби або електронні гроші для оплати товарів чи послуг і номер електронного платіжного засобу та/або наперед оплаченої картки багатоцільового використання супроводжує переказ на всьому шляху руху коштів;

  • переказу коштів на суму, що є меншою ніж 30 000 гривень, або суму, еквівалентну зазначеній сумі, в тому числі в іноземній валюті, для зарахування на рахунок отримувача виключно з метою оплати вартості товарів, робіт, послуг, погашення заборгованості за кредитом за умови, що суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає послуги з переказу коштів отримувачу, може здійснити відстеження через отримувача за допомогою унікального облікового номера фінансової операції переказу коштів та визначити особу, яка уклала договір з отримувачем про поставку товарів, виконання робіт, надання послуг, надання кредиту;

  • переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5000 гривень, та відсутності ознак пов'язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5000 гривень. Також зазначаємо, що відповідно до частини двадцятої статті 11 Закону належна перевірка під час здійснення переказів (у тому числі міжнародних) без відкриття рахунка на суму, що дорівнює чи перевищує 30 000 гривень, або суму, еквівалентну зазначеній сумі, у тому числі в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, одиницях вартості, але є меншою за суму, передбачену частиною першою статті 20 цього Закону (400 000 гривень) здійснюється в порядку, визначеному статтею 14 цього Закону.

Належна перевірка платника/отримувача здійснюється до проведення/зарахування на рахунок (видачі коштів в готівковій формі) переказу шляхом верифікації платника (ініціатора переказу)/отримувача на підставі офіційних документів або інформації, отриманої з офіційних та/або надійних джерел.

Тобто під здійсненням належної перевірки під час проведення переказу коштів слід розуміти перевірку (підтвердження) належності відповідній особі отриманих суб'єктом первинного фінансового моніторингу ідентифікаційних даних.

У разі здійснення переказу коштів на суму, що є меншою ніж 30 000 гривень, верифікація платника/отримувача переказу може не здійснюватися, а саме:

1) у разі ініціювання переказу в межах України з використанням електронних платіжних засобів, електронних грошей, віртуальних активів, крім випадків, якщо:

a. виникає підозра, що фінансова операція або сукупність пов'язаних між собою фінансових операцій можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

b. суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає послуги з переказу коштів платнику (ініціатору переказу), отримує від платника (ініціатора переказу) електронні гроші для їх обміну/погашення на безготівкові кошти з метою їх подальшого переказу.

2) у разі ініціювання переказу за межі України, у тому числі з використанням віртуальних активів, крім випадків, якщо:

a. виникає підозра, що фінансова операція або сукупність пов'язаних між собою фінансових операцій можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

b. суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає послуги з переказу коштів платнику (ініціатору переказу), отримує від платника (ініціатора переказу) кошти у готівковій формі для здійснення переказу або електронні гроші для їх обміну/погашення на безготівкові кошти з метою їх подальшого переказу.

3) у разі виплати переказу крім випадків, якщо:

a. виникає підозра, що фінансова операція або сукупність пов'язаних між собою фінансових операцій можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму або фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

b. суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає послуги з переказу коштів отримувачу, здійснює виплату переказу в готівковій формі або за дорученням отримувача здійснює придбання електронних грошей.

Перекази коштів, що ініціюються в готівковій формі без відкриття рахунку в межах України на суму, що дорівнює чи перевищує 5000 гривень або суму, еквівалентну зазначеній сумі, в тому числі в іноземній валюті повинні супроводжуватись інформацією про платника та отримувача відповідно до вимог частини першої статті 14 Закону з проведенням її верифікації відповідно до вимог частини другої статті 14 Закону.

НБУ рекомендує суб'єктам первинного фінансового моніторингу завчасно їх проаналізувати та привести у відповідність внутрішні процедури (процеси), а також налаштувати автоматизовані системи таким чином, щоб забезпечити супроводження переказів коштів необхідною інформацією про платника та отримувача.

Ефективна робота на карантині - це реальність! Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексну екосистему інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360, яка надає увесь необхідний інструментарій для роботи керівника, юриста, бухгалтера та фахівців інших спеціальностей. Отримайте тестовий доступ і переконайтеся, що віддалена робота не стане на заваді продуктивної роботи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини