Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка та лікарняний для ФОП: зразки заяв та податкові нюанси

Реклама

У ДПС нагадали, що ФОП має право на відпустку та лікарняний. Платники єдиного податку І і ІІ груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Єдинники І і ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа поточного місяця (п. 295.1 ст. 295 ПКУ). Такі платники можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Якщо ФОП-єдинник сплатив авансовий внесок за квартал або рік, враховуючи місяць, у якому він був у відпустці/на лікарняному, суми єдиного податку підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів за заявою платника.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов'язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (п.п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ). Приклади заповнення:

- заяви щодо періоду щорічної відпустки;

- заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

У ДПС також звернули увагу на наступне:

  • з метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів рекомендовано подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки.

  • нормами ПКУ не передбачено розірвання строків відпустки.

  • якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні.

  • якщо підприємець в обраний ним період відпустки (вказаний у заяві) хворів і така хвороба тривала 30 і більше календарних днів - він має право відкликати заяву. Але при цьому потрібно встигнути до початку відпустки.

  • якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному(их) місяці(ях), то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний(і) місяць(і) (в якому(их) почав хворіти (хворів)), а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм ПКУ.

  • на період відпустки чи лікарняного повинна бути припинена діяльність та відсутній дохід. Якщо на поточний рахунок в період відпустки чи лікарняного надійдуть грошові кошти, у ФОП має бути документальне підтвердження того, що це кошти за товари (послуги), поставлені до початку відпустки чи лікарняного, або ж раніше був укладений договір, який передбачає перерахування передоплати.

  • на час відпустки платники єдиного податку не звільняються від сплати інших податкових платежів і подання звітності.

 

ІНФОРМАЦІЙНА ПАМЯТКА

щодо звільнення від сплати єдиного податку

на час відпустки та лікарняного

Хто має право

Умови

Термін звільнення

Що

зробити

ВІДПУСТКА

Платники єдиного податку І і ІІ груп

- відсутність найманих осіб;

-тривалістьвідпустки складає 1 календарний місяць;

- у відпустку в поточному календарному році підприємець іде вперше, тобто раніше не використав таку можливість;

- припинення діяльності на період відпустки;

- відсутність доходуна період відпустки.

протягом одного календарного місяця на рік.

Подати заяву у довільній формі, бажано до початку відпустки.

ЛІКАРНЯНИЙ

Платники єдиного податку І і ІІ груп

- відсутність найманих осіб;

- лікарняний триває 30 і більше календарних днів;

- наявність листка (листків) непрацездатності;

- припинення діяльності на період відпустки;

- відсутність доходу на період відпустки.

протягом одного календарного місяця на рік.

Подати заяву у довільній форміз обов'язковим додаванням копії листка непрацездатності.

Як упоратися з кризою та захистити свій бізнес? Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне антикризове рішення для бізнесу LIGA360, яке допомагає об'єднати команду для управління ризиками та організувати ефективну роботу спеціалістів в режимі карантину. Замовляйте безкоштовний тест прямо зараз і будьте на крок попереду зовнішніх загроз!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини