Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допомога по частковому безробіттю: українцям компенсують скорочені через карантин зарплати

Реклама

Уряд ухвалив постанову про надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для МСБ. Нагадаємо, Верховна Рада оновила умови для отримання такої допомоги.

Кабмін постановою визначив механізм її надання. Федерація роботодавців України роз'яснює, що потрібно для отримання допомоги.

Для отримання допомоги роботодавець звертається до територіального органу ДСЗ протягом 30 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності та має надати наступні документи:

  • заяву у довільній формі (у якій також зазначається інформація про належність роботодавця до суб'єктів малого або середнього підприємництва, та до якої додаються копії підтверджуючих документів, завірених в установленому порядку, щодо середньої кількості працівників та доходу роботодавця за календарний рік, що передує року подання до територіального органу документів, передбачених цим пунктом);

  • відомості про працівників (прізвище, ім'я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків);

  • довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, виданою ДПС.

У разі, якщо суб'єкт господарювання належить одночасно до різних категорій суб`єктів підприємництва за різними критеріями, належність до відповідного суб'єкта підприємництва в цілях застосування цього Порядку визначається за річним доходом від будь-якої діяльності за звітний рік.

Про "карантинні" антикризові зміни читайте у свіжому номері БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Показник річного доходу суб'єкт підприємництва від будь-якої діяльності визначається на підставі офіційних звітних даних за останні чотири квартали (для суб'єкта підприємництва, що подає квартальну звітність) або за останній звітний рік (для суб'єкта підприємництва, що подає річну звітність).
Середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) визначається за даними відповідної статистичної звітності, де зазначається цей показник.

Рішення про надання допомоги приймається територіальним органом ДСЗ протягом 3-х робочих днів, після чого у 3-денний строк укладається договір, в якому визначаються права та обов'язки сторін, порядок перерахування роботодавцю коштів Фонду та виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину, гарантії зайнятості такого працівника, відповідальність сторін, строк дії договору.

Територіальний орган ДСЗ здійснює перерахування роботодавцеві коштів для виплати допомоги працівникам протягом 3-х робочих днів після зарахування відповідних коштів на рахунок територіального органу.

Федерація при відпрацюванні даного проекта акта наполягала на наданні права роботодавцеві на повторне звернення у разі прийняття рішення про відмову у наданні допомоги, а також передбачення порядку досудового вирішення спорів Державною службою зайнятості, що знайшло своє відображення у постанові.

Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу). Розмір допомоги визначається виходячи з фінансових можливостей Фонду і не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом. В самій постанові зазначено, що фінансування допомоги може здійснюватись в межах коштів, передбачених на такі цілі в бюджеті Фонду, а також за рахунок інших джерел, передбачених законодавством.

Виплата працівникам допомоги здійснюється роботодавцем з першого дня скорочення тривалості їх робочого часу у межах строку зупинення (скорочення) діяльності, але не більше 30 календарних днів після завершення карантину.

Ця допомога не надається працівникам, які отримують оплату часу простою.

Територіальний орган ДСЗ контролює цільове використання коштів, що перераховуються роботодавцю для виплати працівникам шляхом проведення відповідної перевірки протягом 90 календарних днів після останньої виплати такої допомоги.

Також роботодавцем періодично надаються відомості по працівників та розмір фактично виплачених коштів.

Керуйте бізнесом впевнено з LIGA360. Це комплексне рішення для малого бізнесу, що містить тільки найнеобхідніші інструменти для управління для директора та бухгалтера: контроль змін законодавства, перевірка контрагентів, взаєморозрахунки з бюджетом, сигналізація про зміни даних в реєстрах ваших конкурентів і партнерів, а також персональна стрічка новин вашої галузі. Замовляйте тестовий доступ

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини