Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Плата оренди під час карантину: притримуватися договору чи законодавству

Реклама

Законодавчі зміни щодо плати за користування майном в умовах карантину запроваджують нову обставину, але переважно учасники цивільного обороту будуть регулювати свої відносини за допомогою договору.

Про це сказав суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат в ході онлайн-дискусії на тему «Орендна плата під час карантину: платити чи не платити», проведеної ГО «Цивілістична платформа» 14 квітня 2020 року.

Законом № 540-ІХ Прикінцеві та перехідні положення ЦК доповнені п. 14, згідно з яким із моменту встановлення карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211, і до його завершення в установленому законом порядку наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до ч. 6 ст. 762 цього Кодексу.

Василь Крат вважає зазначені зміни до ЦК не таким вже й поганими. Він зауважив, що до прийняття згаданого Закону застосування ч. 6 ст. 762 ЦК пов'язувалася з двома обставинами:

- по-перше, з недоліками майна (наприклад, приміщення затопило),

- по-друге, із неможливістю користування майном через дії або бездіяльність орендодавця (були випадки, коли з ініціативи орендодавця на майно накладався арешт, внаслідок чого орендар не міг потрапити до приміщення).

З появою п. 14 Прикінцевих та перехідних положень ЦК, за словами судді ВС, з'явилася нова обставина застосування ч. 6 ст. 762 ЦК, яка раніше не враховувалася як підстава для звільнення від плати за користування майном, ні в доктрині, ні в судовій практиці.

Так, відповідно до ст 762 ЦК наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає.

Доповідач також зазначив, що в європейських країнах (зокрема, він послався на досвід Німеччини) законодавчо питання відносин орендодавців та орендарів в умовах карантину не регулюється, натомість його вирішення покладається на цивільний оборот. Так само, звернув увагу Василь Крат, питання вирішується і в Україні. Наприклад, через карантин «обвалився» ринок оренди нерухомості в Києві, і його учасники відреагували на ситуацію: орендодавці так чи інакше змушені враховувати проблеми орендарів з оплатою за орендоване майно, інакше воно просто не буде орендуватися.

Однак, суддя також зауважив, що переважно учасники цивільних відносин будуть регулювати свої відносини за допомогою універсального регулятора - договору.

Створюйте власний інфопростір в екосистемі LIGA360. Ви можете отримувати автоматичні сповіщення про критичні зміни, важливі для вашого бізнесу, формувати стрічку новин і працювати в єдиному середовищі з колегами. Замовте безкоштовний тест, щоб оперативно приймати антикризові рішення разом з командою.

Також читайте:

Коли українці вийдуть на роботу: анонсований план виходу з карантину

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини