Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відпустка за свій рахунок не гарантує страховий стаж, але звітність з ЄСВ треба подати

Реклама

Якщо найманий працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати протягом повного календарного місяця роботодавцю необхідно подати до податкових органів Додаток 4 Звіту ЄСВ. Про це нагадує ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

При використанні праці фізичних осіб Додаток 4 подається на загальних підставах. Якщо у суб'єкта господарювання є наймані особи, то подання Додатка 4 Звіту ЄСВ є обов'язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати.

Усю інформацію про терміни представлення звітності і сплати податків містить Календар бухгалтера. Спробуйте тестовий доступ.

Також податкові агенти зобов'язані подавати у строки, встановлені ПК для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Однак, такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Відповідно  в графі «Працювало за трудовими договорами» податкового розрахунку за ф. 1ДФ проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами), окрім тих які знаходяться у відпустках по вагітності та пологам, по догляду за дітьми, у відпустці без збереження зарплати, тощо, незалежно від того, нараховувався їм дохід чи ні.

Рецепт легкої звітності - сервіс REPORT. Все, що необхідно бухгалтеру та підприємцю за демократичними цінами. Придбайте в травні зі знижкою 20%.

Щодо сплати ЄСВ, ПДФО та військового збору, то їх сплачувати не потрібно якщо за місяць найманому працівнику не нараховувались виплати зарплатного характеру (зарплата, відпускні, лікарняні тощо). У разі якщо найманій особі за відповідний місяць нараховувались певні суми зарплатних виплат, то відповідні податки і збори доведеться нарахувати й сплатити згідно чинного законодавства.

Також податківці наголошують, що саме по собі перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати не гарантує працівникам збереження на цей час страхового стажу. За працівниками зберігається лише їх робоче місце. А от щодо страхового стажу, то не втратять його лише ті працівники, за яких у розрахунку на місяць буде сплачено не менше, ніж мінімальний страховий внесок з ЄСВ - 1039,06 грн (4723 грн х 22%).

LIGA360 - це спільний інструмент управління бізнесом для середніх компаній. 15 IT-продуктів для керівника, юриста, бухгалтера і маркетолога. Тримайте під контролем весь бізнес, керуйте ризиками, приймайте злагоджені рішення. Замовити тест

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини