Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес почав більше скаржитися на податкові перевірки

Реклама

Рада бізнес-омбудсмена повідомила, що I квартал 2020 року відзначився зростанням скарг підприємців. Рада отримала 462 звернення щодо порушень держорганів (на 12% більше проти ІV кварталу 2019 року) та закрила 295 справ (на 18% більше проти ІV кварталу 2019 року).

Підприємці звертатися з новими проблемами, що стосувалися безпосередньо впливу карантину на бізнес: заборона реекспорту медичної продукції, відмова у реєстрації платника податків необґрунтовані розпорядження про закриття магазинів, безпідставна заборона проведення навчання онлайн.

«Цього кварталу ми допомогли бізнесу повернути та заощадити 231 млн. грн. Крім цього, припинили десятки випадків порушень держслужбовців, допомоги виконати рішення судів, закрити безпідставні кримінальні справи, отримати дозволи та ліцензії. Серед скаржників, які відповіли на запит про зворотній зв'язок, 99% залишилися задоволеними співпрацею з нами», - підкреслив бізнес-омбудсмен Марчін Свєнчіцький.

У І кварталі 2020 року 84% всіх звернень стосувалися наступних блоків питань:

Податкові питання (58%). Кількість звернень збільшилась проти ІV кварталу 2019 року та І кварталу 2019 року. Зростання було зумовлене збільшенням кількості скарг з ключових предметів: податкових перевірок, кримінальних справ з податкових питань та блокування податкових накладних. Із них 44% - скарги про включення платників податків до списків ризикових та виконання судових рішень щодо реєстрації податкових накладних (38%), в той час як «класичні» скарги з блокування накладних становлять лише 18%.

Дізнатися потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Дії правоохоронних органів (11%). Компанії більше скаржилися на Національну поліцію, зокрема, повідомили про більшу кількість випадків процедурних зловживань, тоді як кількість звернень щодо бездіяльності, навпаки, зменшилась. Водночас Рада отримала менше звернень стосовно органів Прокуратури та СБУ порівняно з ІV кварталом 2019 року та І кварталом 2019 року.
Дії місцевих органів влади (7%). У звітному періоді Рада отримала 33 скарги на дії місцевих органів - це майже в 4 рази більше порівняно з IV кварталом 2019 року та вдвічі більше проти І кварталу 2019 року. 

Дії державних регуляторів (4%). Кількість скарг на дії державних регуляторів зменшилась приблизно на третину. Підприємства менше скаржилися на дії ДАБІ та АМКУ, тоді як кількість скарг на дії Держгеокадастру зросла.

Митні питання (4%). У звітному кварталі кількість скарг на дії митників зросла. Отримано 18 звернень, що на 8 скарг більше порівняно з IV кварталом 2019 року. Це було пов'язано зі збільшенням кількості скарг, пов'язаних з визначенням митної вартості товарів та затримками митного оформлення.

Рада відзначає окремі системні досягнення кварталу - відповідно до раніше виданих нею рекомендацій державним органам:
- прийнято в першому читанні закон щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом;
- підготовано проект нормативно-правового акту про затвердження технічного регламенту будівельних матеріалів з повною відповідністю Регламенту Комісії ЄС;
- запроваджено механізм надання інформації підприємствам, які потрапили до списку ризикових платників податків щодо того, як вийти зі списку. Нещодавня постанова КМУ передбачає надання такої аргументації, проте ми продовжимо моніторити її практичне виконання;
- скасовано обов'язок підприємств інформувати податковий орган про новопризначеного керівника;
- переглянуті розміри штрафів з урахуванням тяжкості та ступеню вини роботодавця, а також передбачено можливість застосування попереджень за незначні правопорушення;
- узгоджено технічні регламенти щодо оцінки відповідності та прийнятності промислових товарів з Угодою про Асоціацію з ЄС. 

Читайте також: Перевірки після карантину: до чого готуватися бізнесу?

Підготуватися до перевірки допоможе ресурс "Мистецтво оборони". Тестовий доступ можна отримати за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини