Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий кодекс перепишуть: Президент схвалив зміни

Реклама

Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» № 466-IX, який Верховна Рада України ухвалила 16 січня 2020 року (проект №1210). Про це повідомила прес-служба Президента.

Проте Президент звернувся до Кабміну з низкою пропозицій, зокрема щодо:

- напрацювання спільно з представниками бізнес-асоціацій та експертів законодавчої ініціативи з метою впровадження прозорих і деталізованих механізмів реалізації положень щодо обмежень, запроваджених для запобігання ухиленню від оподаткування;

- визначення чітких та зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній;

- надання платникам податків достатнього часу для забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування відповідних об'єктів оподаткування (з урахуванням обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням у світі COVID-19).

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ. Замовляйте тестовий доступ на 7 днів та переконайтеся самі.
Також, на думку Президента, має бути зменшений розмір штрафів за окремі незначні податкові правопорушення.

Крім того, уряд має забезпечити захист даних та інформації, отриманих органами контролю зі звітності резидентів України щодо доходів, зокрема, отриманих з джерел за межами України, а також даних, які одержуються від компетентних органів іноземних держав відповідно до закону. Має бути розглянуте питання щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконне розголошення таких даних та інформації.

Також Глава держави пропонує розробити та внести до парламенту законопроект щодо одноразового декларування. Ці законодавчі зміни повинні бути підготовлені у тримісячний строк.

Уряд має підготувати із залученням представників бізнесу, експертів і народних депутатів пропозиції щодо системного вдосконалення та спрощення процедур адміністрування податків і зборів, забезпечення чіткості правил оподаткування, уніфікації та зрозумілості термінології. Відповідний законопроект повинен бути внесений на розгляд Верховної Ради України до кінця 2020 року.

Схвалений Президентом Закон передбачає низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків, її узгодження зі світовими стандартами та має на меті запровадження міжнародних стандартів податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементацію положень Плану дій BEPS.

Закон розширює можливості онлайн-сервісів для платників. Відтепер платник, який подає звітність в електронному вигляді або пройшов електронну ідентифікацію олнайн в електронному кабінеті, зможе подати заяву про бажання отримувати документи від податкових органів у електронному вигляді.

Реалізація положень закону також розширює інвестиційні стимули шляхом запровадження прискореної амортизації основних засобів.

Нагадаємо, на засіданні 16 січня Верховна Рада прийняла Закони щодо вснесення змін до Податкового кодексу та інших законів ( законопроекти №1210, а також і 1209-1).

Данило Гетманцев раніше пояснив, як працюватиме Закон (проект № 1210), зокрема, спрямований на припинення відтоку капіталу в офшори

Щоб тримати в фокусі важливі для вашого бізнесу зміни, замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360. Моніторинг змін законодавства, судових рішень, контроль змін в діяльності партнерів і конкурентів, налаштування персональної стрічки новин з джерел, яким довіряєте ви та ще 10 інструментів для командного управління ризиками і можливостями під час кризи.

Читайте також:

Податкова реформа: що важно знати про законопроект № 1210

Тенденції оподаткування ІТ-індустрії у 2020 році: COVID-19, ФОПи та BEPS. Чи не забагато для одного року?

Хроніки офшорного фронту

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини