Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набули чинності правила передачі даних з камер відеофіксації порушень ПДР

Реклама

22 травня, набув чинності наказ МВС № 326, яким затверджено деякі нормативно-правові акти у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі.

З повним текстом цього та інших документів можна ознайомитися у модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Так, зокрема, документ затверджує Порядок, зареєстрований в Міністерстві юстиції 8 травня 2020 року за № 422/34705, який установлює єдиний порядок отримання автоматизованою системою обробки даних Міністерства внутрішніх справ України (далі - АСОД) інформаційних файлів або метаданих від автоматичної системи виявлення та фіксації шляхом фотозйомки або відеозапису подій, що містять ознаки адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, за допомогою технічних засобів (приладів контролю).

Нагадуємо, що система автоматичної фотовідеофіксації дорожнього руху запрацює 1 червня.

Структура та формат запитів/відповідей на інформацію визначаються технічним протоколом.

Інформаційні файли та метадані отримуються АСОД від технічних засобів (приладів контролю) або відповідних серверів, на яких розміщені блок документування та система розпізнавання номерних знаків.

АСОД забезпечує ведення електронних журналів обліку процесів обміну інформацією.

У якій формі здійснюється передача файлів

Отримання АСОД інформаційних файлів та метаданих здійснюється автоматично в електронній формі через транспортну телекомунікаційну мережу або Інтернет із застосуванням засобів криптографічного захисту інформації.

Інформаційні файли та метадані формуються технічними засобами (приладами контролю) або відповідними серверами, на яких розміщені блок документування, система розпізнавання номерних знаків, відповідно до вимог ДСТУ 8809:2018 "Метрологія. Прилади контролю за дотриманням правил дорожнього руху з функціями фото- і відеофіксації. Вимірювачі швидкості руху транспортних засобів дистанційні, вимірювачі просторово-часових параметрів місцеположення транспортних засобів дистанційні. Метрологічні та технічні вимоги".

Хто відповідає за підключення стаціонарних технічних засобів до Інтернету

Підключення стаціонарних технічних засобів (приладів контролю) до транспортної телекомунікаційної мережі або Інтернету та доступ до цієї мережі забезпечують центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами загального користування державного значення (Укравтодор), та органи місцевого самоврядування .

Як здійснюється передача даних

Передача інформаційних файлів та метаданих від пересувних та мобільних технічних засобів (приладів контролю), що належать уповноваженим підрозділам Національної поліції України, здійснюється через транспортну телекомунікаційну мережу або Інтернет.

Рекомендована швидкість у каналі зв'язку з урахуванням забезпечення трафіка з технічними засобами (приладами контролю) - не менше 1 Гб/с з можливістю підвищення швидкості.

Конфіденційність та захист інформації

Під час обміну інформацією здійснюються організаційно-технічні заходи із захисту інформації, що передається, відповідно до ступеня її конфіденційності.

Під час отримання інформаційних файлів та метаданих здійснюється їх автоматизована перевірка в АСОД на цілісність та походження даних, на які накладено кваліфіковану електронну печатку.

Крім того, документом затверджено Порядок технічної експлуатації системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі.

Цей Порядок установлює основні вимоги до організації та проведення (здійснення) технічної експлуатації системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі (далі - СФАП) з метою забезпечення її безперебійної роботи відповідно до вимог технічної та експлуатаційної документації, запобігання відмовам у роботі і передчасному зносу, а також послідовності дій (робіт) суб'єктів СФАП щодо підключення технічних засобів (приладів контролю) до автоматизованої системи обробки даних МВС (далі - АСОД).

Режими функціонування СФАП

СФАП функціонує цілодобово сім днів на тиждень.

Роботи з технічного обслуговування та ремонту СФАП плануються так, щоб усі заходи проводилися без зупинки роботи СФАП за рахунок перемикання на резервні частини з можливою втратою стану користувальницьких і службових сесій.

Щодо технічного обслуговування

Технічні обслуговування проводяться з метою підтримання працездатного стану СФАП та її складових частин.

Технічні обслуговування проводяться 1 раз на місяць з урахуванням результатів технічних обстежень.

Обслуговуючий персонал допускається до виконання робіт з технічної експлуатації після проходження навчань та інструктажів з охорони праці та пожежної безпеки і одержання в установленому порядку допуску до проведення робіт.

Які ремонти передбачені для СФАП

Ремонти поділяються на:

- планові (поточний, капітальний);

- позапланові (аварійно-відбудовні ремонти).

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Рекомендуємо детальніше дізнатися про роботу системи автофіксації, розміщення приладів контролю, оплату штрафу або оскарження постанови, адреси встановлених приладів, нормативні підстави винесення штрафу.

Також читайте:

Мінцифри презентувало автоцивілку у "Дії";

За зафіксовані камерами порушення ПДР будуть реальні штрафи: ВР скасувала штрафні бали;

Відеозапис поліцейського не є доказом порушення правил зупинки авто;

Які докази можуть підтверджувати стан алкогольного сп'яніння водія;

Зареєструвати авто тепер можна онлайн: перелік документів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини