Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як банки нав'язують нам послуги і як з цим боротися: відповідає Нацбанк

Реклама

До Національного банку звертаються громадяни з проханням пояснити, чи законними є дії банку, коли він нав'язує додаткові послуги. Наприклад, під час видачі зарплатної чи пенсійної картки автоматично випускає ще й кредитку.

Про це зазначають на сайті Нацбанку.

Пропонувати свої послуги, нехай навіть наполегливо, - це не порушення прав споживачів. Проте банкам непотрібно видавати бажане за дійне. Якщо банк стверджує, що не може видати зарплатну чи пенсійну картку без кредитної, - він уводить вас в оману та нав'язує послугу. Українське законодавство забороняє такі дії (стаття 55 Закону «Про банки і банківську діяльність»). Клієнт має повне право відмовитися від нав'язаної кредитної картки.

Найчастіші випадки нав'язування послуг - у відносинах за кредитами

Найбільш чутливий момент - клієнти часто навіть не розуміють, що банк нав'язує послуги. Тому й не захищають свої права.

Показові приклади нав'язування послуг:

- банк видає кредитну картку разом із зарплатною;

- банк включає обов'язкову страховку певної страхової компанії до пакета послуг під час отримання кредиту, навіть, якщо клієнт бажає застрахуватися в іншій компанії;

- банк продає страховку від нещасних випадків під час обміну валюти;

- банк самовільно підключив послугу sms-інформування та стягує за це комісію.

У чому ризик для клієнта?

Приклад 1: клієнт банку отримав кредитну картку разом із зарплатною. Після цього він не користується кредитною карткою. Але банк стягує платіж за обслуговування кредитної картки в розмірі 20 грн (умовно) за рахунок кредитного ліміту. Таким чином у клієнта з'являється борг, про який він навіть не підозрює. В кращому випадку банк повідомить про виникнення заборгованості, коли клієнт не внесе на кредитку обов'язковий мінімальний платіж в наступному місяці, в гіршому - клієнт дізнається про борг, коли він досягне значної суми.

Приклад 2: клієнт банку отримав кредитну картку разом із зарплатною. Після цього баланс на рахунку відображається з урахуванням кредитного ліміту. Тобто клієнт користується карткою, не розуміючи, де його власні кошти, а де кредитні, за які потрібно сплачувати відсотки.

Як вирішити зазначені ситуації?

Спочатку потрібно написати скаргу на ім'я керівництва банку. Якщо банк відмовляється йти назустріч і нехтує скаргою, слід звертатися до НБУ. Профільний підрозділ - Управління захисту прав споживачів фінансових послуг - опрацьовує усі скарги. Якщо є ознаки порушень, фахівці звертаються безпосередньо до банку, аби виправити ситуацію.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. LIGA360 інтегрувала всі продукти компанії ЛІГА:ЗАКОН в єдиний інформаційний простір, щоб об'єднати всю команду для спільного управління ризиками та пошуку нових можливостей в режимі віддаленої роботи.

Замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 та ключових продуктів ЛІГА:ЗАКОН можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини