Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада скасувала обов'язкове ведення книги обліку доходів для ФОП-спрощенців

Реклама

Верховною Радою на позачерговому засіданні 14 липня прийнято Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб-підприємців" (проект № 2524).

Один зі співавторів законопроекту Ярослав Железняк на свої сторінці у Фейсбук коротко окреслив ключові зміни, які пропонує закон:

Спрощення обліку
Дозволити "спрощенцям"-неплатникам ПДВ вести облік в довільній формі - в Excel, в зошиті чи традиційно в книзі обліку (книгу тепер не треба реєструвати та заповнювати щоденно). Головне - фіксувати щомісячний дохід. А щоденні підсумки чи поопераційні підсумки - лише за бажанням підприємця.

Зменшення ризики штрафів
Зараз відсутність зареєстрованої та заповненої книги обліку - підстава нарахувати близько 600 грн штрафу при перевірці. Тепер "спрощенцям"-неплатникам ПДВ достатньо буде просто показати записи доходів за місяць.
Податкова буде зобов'язана визнавати ці дані відповідно до ст.292.13 ПКУ.

Також пан Железняк зауважив, що законопроект не вносить змін щодо фіскалізації. Спрощена система сама по собі передбачає звільнення ФОПів від первинних документів, які підтверджують записи в книзі обліку. Тож ані паперова книга, ані документ Excel жодним чином не зобов'язують ФОП мати якісь додаткові первинні документи, як наприклад фіскальні чеки чи фіскальні звітні чеки.

Розширення роботи з податковою онлайн
Тепер в електронному кабінеті будуть відображатися податкові повідомлення - рішення, податкові вимоги або інші документи, а при реєстрації в е-кабінеті платника податків не треба буде заповнювати договір про визнання електронних документів.

Відзначимо, платники єдиного податку, які не є платниками ПДВ, за власним бажанням можуть вести Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.
Книга обліку доходів не підлягає реєстрації та може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.
Відсутність книги обліку доходів, а також її ведення з порушенням встановленого порядку може бути підставою для притягнення платника податків до відповідальності виключно в разі, якщо такий платник податків повідомив контролюючий орган про бажання вести таку книгу.

Зручно та швидко сплатити податки і подати звіти можна за допомогою бота-бухгалтер ReporTах. Просто додайте свою банківську карту - бот самостійно сплатить ЄСВ та Єдиний податок на актуальні рахунки. Тільки в липні 2020 року можна заплатити податки і подати квартальний звіт з ботом без сплати комісії за його використання.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини