Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято новий Закон про сільгоспкооперацію

Реклама

Сьогодні, 21 липня, Верховна Раду ухвалила нову редакцію Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію» (проект № 0856).

За повідомленням інформаційного управління Апарату Верховної Ради України Законом передбачається відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності - з метою чи без мети одержання прибутку.

Уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості.

Пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми - сільськогосподарський кооператив.

При цьому передбачається поступовий перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми, а саме передбачено, що сільськогосподарські виробничі кооперативи, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативі та кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, утворені до набрання чинності цим Законом, які зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, зберігають всі права та обов'язки, які вони мали на момент набрання чинності цим Законом, до моменту їх перереєстрації, але не більше як три роки.

Протягом цих трьох років ці сільськогосподарські кооперативи мають бути перереєстровані.

Зберігається можливість для діючих сільськогосподарських кооперативів, за їх бажанням, продовжувати свою діяльність в умовах та з особливостями, які фактично ідентичні тим, за яких вони були утворені.

Законом передбачено можливість утворення сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність без мети одержання прибутку (з поширенням на нього обмежень щодо виду діяльності, операцій з не членами та переходу права власності, які сьогодні існують для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів).

Також передбачено можливість утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативних об'єднань - так званих кооперативів другого рівня, які є поширеними у світі. При цьому, для сільськогосподарських кооперативів (сільськогосподарських кооперативних об'єднань) зберігається й право засновувати та бути членами у кооперативних об'єднаннях, що утворюються відповідно до Закону України «Про кооперацію».

Аграрна галузь переживає часи турбулентності, тому сьогодні вкрай важливо об'єднати команду, щоб бути на крок попереду зовнішніх загроз. ЛІГА:ЗАКОН пропонує комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 для агробізнесу. З LIGA360 керівник має можливість відстежувати зовнішні ризики та ухвалювати сильні рішення для втримання лідерських позицій. Юрист завжди в курсі суперечливих законодавчих змін, активізації рейдерських атак, стану контрагентів, а бухгалтер автоматизує створення та подання звітності.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини