Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронна система нотаріату: Мін'юст анонсував реформу

Реклама

Мін'юст повідомляє, що розробка законопроекту щодо реформи нотаріату перебуває на фінальній стадії.

Реформа передбачає три стратегічні кроки:

1. Запровадження електронної системи нотаріату. Масштабна цифровізація нотаріальної діяльності, зокрема передбачає:
- відмову від ведення паперових книг обліку діяльності нотаріуса;
- зменшення кількості документів, які особа має подавати для вчинення нотаріальної дії;
- автоматизацію низки процесів у діяльності нотаріусів;
- ефективну інформаційну взаємодію між державними інформаційними ресурсами;
- ведення нотаріального архіву в електронній формі.
Робочою групою вже підготовлено повний техніко-економічний аналіз Е-нотаріату. Перший етап «пілоту» з електронним робочим місцем нотаріуса планується запустити вже до кінця 2020.
2. Перехід до єдиного нотаріату. Пропонується відмовившись від системи поділу нотаріусів на державних та приватних. Перехід до єдиного нотаріату передбачатиме поступове припинення діяльності державних нотаріальних контор (сьогодні в Україні працює 687 таких контор), що дозволить зменшити державні видатки на їх утримання та сприятиме економії бюджетних коштів.
При цьому розроблено концепт заходів, який гарантуватиме доступність базових нотаріальних дій для соціально незахищених верств населення.
Буде суттєво розширено кількість дій, які можуть вчиняти нотаріуси. Нотаріат отримає право реєструвати шлюби, розлучення, забезпечувати докази тощо.
3. Саморегулювання нотаріальної професії. Передача низки повноважень органу професійного самоврядування нотаріусів, зокрема: здійснювати контроль за організацією діяльності нотаріату, діловодством, дотриманням правил Кодексу професійної етики нотаріуса, організовувати підвищення професійного рівня нотаріусів, а також створювати умови для рівномірного територіального розташування робочих місць нотаріусів, аби громадяни із найвіддаленіших куточків нашої країни мали доступ до нотаріальних дій.
Певні кроки в напрямі саморегулювання вже нами зроблені. Змінено склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату. Тепер до її складу входить 3 представники Мін‘юсту та 11 приватних нотаріусів, тобто контроль за рішеннями ВККН вже передано нотаріальній спільноті.
Законодавча ініціатива буде внесена на розгляд парламенту вже на початку осені.

Щоб убезпечити нерухомість, земельні ділянки або об'єкти іпотеки від несанкціонованих рейдерських захоплень - скористайтеся сервісом SMS-МАЯК, який повідомляє не лише про зміни, що сталися, але і про спроби внести такі зміни. IT-сервіс доступний також в екосистемі LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини