Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колекторським компаніям встановлять нові правила роботи

Реклама

НБУ разом з представниками небанківського фінансового сектору обговорили майбутнє регулювання роботи колекторських компаній.

Як новий регулятор, Національний банк визначив дві ключові проблеми ринку:

1. Неврегульованість у законодавстві самої суті і правил колекторської роботи;

2. Велика кількість звернень громадян, які стосувались дій колекторських компаній (протягом липня Набанк отримав 535 звернень). За результатами розгляду цих звернень було встановлено випадки грубого порушення діями колекторів по відношенню до боржників вимог законодавства України.

Національний банк планує оновити підходи до регулювання роботи колекторських компаній в Україні та опрацьовує відповідний проект закону.

Планується створити Реєстр колекторських компаній та Кодекс етичної поведінки для небанківських фінансових установ. В разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу та санкції, в тому числі виключення з Реєстру.

У Реєстрі буде систематизований перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру означатиме заборону банкам і фінансовим компаніями укладати договори з виключеною установою, призведе до визнання небездоганною ділової репутації власників істотної участі та керівників строком на 1 рік та заборони протягом року займатись колекторською діяльністю.

Виключення з Реєстру є одним із запланованих заходів впливу НБУ у відповідь на незаконні колекторські дії, до якого регулятор може вдатись у разі, якщо учасник ринку не реагує на письмові вимоги та штрафні санкції за порушення вимог законодавства при взаємодії з боржником.

Планується встановити додаткові вимоги з етичної поведінки по відношенню до боржника для кредиторів, в тому числі в частині контролю дій залучених колекторських компаній та надання рекомендацій для усунення порушень. Також буде описано підходи до взаємодії колекторських компаній з боржниками.

А вже найближчим часом Національний банк планує розробити методичні рекомендації щодо етичної поведінки при здійсненні колекторської діяльності, запропонує всім учасникам ринку повідомити про дотримання етичної поведінки та оприлюднить перелік установ, які повідомили про дотримання таких правил на сайті НБУ.

Більше інформації про заплановані зміни - у презентації

Фото: НБУ

Фото: НБУ

Будьте в курсі суперечливих законодавчих змін, активізації рейдерських атак, стану контрагентів, партнерів, конкурентів і свого підприємства. Обирайте LIGA360 на найвигідніших умовах.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини