Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставки деяких податків проіндексують: проект змін до Податкового кодексу

Реклама

В Уряді на наступний рік запланували низку податкових змін. Зокрема, в Раді вже зареєстровано законопроект № 4101, про який ми писали раніше.

Детальніше про податкові новації розповіла заступниця Міністра фінансів України Світлана Воробей. Зокрема, запропоновані зміни до Податкового кодексу передбачають підвищення на індекс споживчих цін або на індекс цін виробників ставок податків, визначених в абсолютних значеннях. Це стосується ставок акцизного податку на алкоголь, екологічного податку (крім СО2), рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та ставок рентної плати за користування надрами.

Підвищення також зазнають ставка екологічного податку на викиди СО2 (з 10,00 грн/т до 30 грн/тонну ). Підвищення відбуватиметься поетапно, протягом трьох років.

Більше податків також пропонують сплачувати власникам дорогих авто, оскільки через інфляцію та підвищення рівня мінімальної заробітної плати його стали сплачувати менше. Протягом 2020 року перелік авто, з яких повинен сплачуватись такий податок, на офіційному сайті Мінекономіки скоротився у 1,5 рази у зв'язку із зростанням розміру МЗП до якого у ПКУ прив'язана вартість дорогих авто (мінімальна їх вартість у 2016 році була 1 млн. 33 тис. грн за авто, а у 2021 році вона стане 2 млн. 250 тис. грн). Тому Мінфіном запропоновано повернути мінімальну вартість дорогих авто, з яких необхідно сплачувати транспортний податок, до первісного значення, залучивши таким чином більше податків до бюджетів місцевих громад.

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Крім того, заступниця Міністра зауважила, що проект містить низку норм, спрямованих на покращення та уточнення діючих норм ПКУ. Наприклад, пропонується запровадити перехідні процедури включення нових видів підакцизних палив до СЕАРП СЕ. Зокрема звільнити від штрафів підприємців, які у зв'язку з затримкою прийняття Закону № 466 та карантинними заходами COVID-19 не встигнуть до 30 листопада 2020 року підготуватися зареєструватися в системі СЕАРП СЕ або не встигнуть вчасно до 31 грудня 2020 року встановити витратоміри пального.

Сільгоспвиробників запропоновано звільнити від передбаченого на сьогодні у ПКУ нарахування та сплати ПДВ у разі втрати ними врожаю або поголів'я сільськогосподарських тварин через настання форс-мажорних обставин, якими, наприклад, є цьогорічна засуха особливо у південних регіонах України.

Для бізнесу, що тільки розвивається законопроектом запропоновано звільнення від ПДФО коштів державної підтримки отриманої не безпосередньо з бюджету, а від Фонду розвитку підприємництва або Фонду розвитку інновацій.

Неприбутковим організаціям не потрібно буде періодично звітувати про використання доходів (прибутків) якщо вони не допустили порушення умов перебування у неприбутковому статусі.

Бізнесу, що з будь яких причин має непогашений податковий борг, пропонується списати нараховані їм суми фінансових (штрафних) санкцій та пені, якщо такий платник податків протягом шести місяців добровільно погасить основну суму наявного в нього  податкового боргу.

Також проект передбачає скасування мораторію на проведення податковими органами перевірок, який тривав  майже півроку через карантин.

У пакеті змін є норма що дозволить податковим органам, як органам стягнення, отримувати від банків та фінансових установ інформацію про наявність у боржників, по яких наявні рішення судів про списання боргів, кошти на рахунках у банку та банківських сейфах, що можуть бути джерелом погашення таких боргів перед державою. Ключовим в цій пропозиції Мінфіну є наявність рішення суду про безспірність стягнення, для виконання якого державний орган повинен мати інструмент і можливості.

Проект також містить норму спрямовану на забезпечення стягнення суми податкового боргу, що виникла у зв'язку із несплатою платником податку ним самим самостійно задекларованої суми податкових зобов'язань.

Слідкуйте за законодавчими ініціативами та нововведеннями, які можуть вплинути на ваш бізнес за допомогою комплексного рішення LIGA360 для підприємців. LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ автоматично сповіщатими про всі актуальні для вас оновлення законодавства, допоможе безпомилково формувати звітність до держорганів, а також контролювати надійність контрагентів і партнерів. У вересні обирайте зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини