Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за порушення пожежної безпеки значно зростуть - проект

Реклама

Уряд пропонує підвищити відповідальність за порушення вимог у сферах пожежної та техногенної безпеки. Відповідний законопроект № 4157 зареєстровано у ВР.

Проектом передбачається внесення змін до КпАП та до статті 270 КК, якими пропонується запровадити значний розмір штрафних санкцій за порушення встановлених законодавством вимог техногенної та пожежної безпеки, визначити суб'єктом правопорушення - фізичних осіб-підприємців та запровадити кримінальну відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення аварії.

Зміни до КпАП:

Ст. 175: За порушення встановлених законодавством вимог техногенної та пожежної безпеки, а також використання протипожежної, аварійно-рятувальної та іншої спеціальної техніки та засобів пожежогасіння не за призначенням - штраф на громадян від тридцяти до ста НМДГ (510-1700 грн) і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців - від п'ятдесяти до двохсот НМДГ (850-3400 грн). Наразі штраф для громадян складає від 8,5 до 119 грн, а на посадових осіб - від 34 до 170 гривень.

Ст. 175-2: Здійснення суб'єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки штраф складатиме від ста п'ятдесяти до двохсот НМДГ (2550-3400 грн), що вдвічі вище за діючі штрафи.

Ст. 183: Завідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги - штраф від двохсот до шістсот НМДГ (3400-10200 грн), замість штрафу від 51 до 119 грн.

Ст. 188-8: Невиконання приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, або створення перешкод для їх діяльності - штрафу на громадян від шістдесяти до двохсот НМДГ (1020-3400 грн) і на посадових осіб та фізичних осіб-підприємців - від ста до п'ятисот НМДГ (1700-8500 грн). Наразі штраф для громадян складає від 8,5 до 119 грн, а на посадових осіб - від 34 до 170 гривень.

Ст. 188-16 пропонують виключити задля усунення подвійної відповідальність за те саме правопорушення, що передбачає ст. 188-8.

У Кримінальному кодексі планується оновити ст. 270, встановивши відповідальність за порушення встановлених законодавством вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення аварії, якою заподіяно шкоду здоров'ю людей або майнову шкоду у великому розмірі. Санкція залишиться незмінною - штраф від однієї тисячі до чотирьох тисяч двадцяти неоподатковуваних мінімумів (17000 - 68340 грн) або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Підготуватися до перевірок ДСНС допоможе ресурс "Мистецтво оборони". Тестовий доступ можна отримати за посиланням

А дізнатися чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Нагадаємо, бізнесу готують нові штрафи за перешкоджання пожежним перевіркам

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини