Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тестування працівників на COVID-19: у ДПС пояснили, чи потрібно сплачувати ПДФО та ЄСВ

Реклама

ДПС роз'яснює, чи оподатковуються ПДФО вартість безкоштовно отриманих послуг у вигляді сплачених роботодавцем коштів закладу охорони здоров'я за тестування працівників на коронавірусну хворобу (COVID-19).

На думку податківців, вартість послуг з тестування працівників на COVID-19, що надаються медичним закладом на підставі укладеного договору про медичне обслуговування фізичній особі (працівнику) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків за умови дотримання вимог, визначених пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ (за умови документального підтвердження витрат, пов'язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів)).

Разом з тим згідно з пп. "е" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді, зокрема, вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни. При цьому якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 ПКУ.

Тобто, у разі, якщо юридичною особою - роботодавцем не дотримуються вимоги пп. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то вартість послуг, безкоштовно наданих фізичним особам - працівникам у вигляді тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%.

Також ДПС роз'яснює, чи є базою нарахування ЄСВ такі кошти. Як ми писали раніше, такі кошти не є базою нарахування єдиного внеску, оскільки витрати на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров'я входять до Переліку видів виплат, на які не нараховується ЄСВ.

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків за всіма напрямками чинного податкового законодавства можна знайти в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. База перебуває в актуальному стані, доповнюється новими запитаннями-відповідями. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Рецепт легкої звітності - сервіс Liga:REPORT для ФОП. У ньому містяться всі необхідні форми звітів з підказками, податковий календар, автоматичні нагадування, перевірка заборгованості перед державою. Новинка місяця - онлайн-книга обліку доходів. Придбати за найнижчою ціною

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини