Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть запровадити податок для Facebook, Netflix, Booking та інші електронні послуги нерезидентів

Реклама

У Раді зареєстровано законопроект № 4184, яким пропонується збільшити доходи Держбюджету від податку на додану вартість за рахунок залучення до оподаткування нерезидентів, що надають в Україні електронні послуги.

Законопроектом пропонується доповнити Податковий кодекс нормами щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та нормами щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

Автори проекту відзначили, що встановлення особливих правил оподаткування ПДВ електронних послуг стає звичною практикою в іноземних державах, наприклад в країнах Європейського Союзу, Австралії, Білорусі, Казахстані, Росії тощо. та наводять приклад, що запровадження такого податку в РФ з 1 січня 2017 року (на цифровий контент, послуги зберігання та обробки інформації, реєстрації доменів і хостингу для Apple Distribution International, Google Commerce, Microsoft Ireland, Netflix International B.V., Wargaming Group, Bloomberg, Alibaba, Booking.com та ін.) призвело до значних надходжень до бюджету, зокрема, у 2017 році - 9,4 млдр. руб., у 2018 - 12 млдр. руб., у І кварталі 2019 - 12 млдр. руб. Аналогічні податкові правила введені в Республіці Білорусь у 2018 році.

Таким чином, для України є актуальним створення передумов для адміністрування податку на додану вартість при оподаткуванні електронних послуг фізичним особам, що постачаються нерезидентами.

Отже, нерезиденти, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території Україні, будут платниками ПДВ за ставкою 20%.

Електронними послугами вважатимуться послуги, які постачаються через інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини. До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать:

а) постачання зображень або текстів, в тому числі фотографій, електронних книжок та журналів;

б) постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартні ігри, включаючи постачання послуг з участі в таких іграх;

в) надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів;

г) надання у користування хмарних технологій для розміщення даних;

ґ) постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання;

д) надання рекламних послуг в мережі «Інтернет», мобільних додатках та інших електронних ресурсах.

До таких електронних послуг не відносяться:

- операції постачання послуг, якщо при замовленні через інтернет постачання послуг здійснюється без використання мережі;

- постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення для електронних обчислювальних машин (включаючи комп'ютерні ігри), баз даних на матеріальних носіях;

- надання консультаційних послуг по електронній пошті;

- надання послуг з надання доступу до мережі "Інтернет".

У разі постачання електронних послуг в України без належної реєстрації як платника ПДВ, нерезидента очікує штраф у розмірі 100% вартості наданих електронних послуг.

Для нерезидентіа буде спрощена процедура реєстрації платника ПДВ, яка може здійснюватися віддалено в електронній формі на спеціально розробленому веб-порталі. Запровадять звільнення від обов'язку нерезидента реєструвати податкові накладні та передбачать сплату податкового зобов'язання в іноземній валюті.

Також проектом пропонується виключити норму, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Спробуйте сучасне ІТ-рішення для керівників LIGA360. Автоматичні сповіщення про законодавчі зміни, інструменти для бізнес-розвідки, новини ринку, аналітичний дашборд ризиків і можливостей для бізнесу. Щоб скористатися усіма перевагами LIGA360 - отримайте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини