Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робота з ФОПами: яка різниця між договором із ФОП та трудовим договором

Реклама

Різниця між договором із ФОП та трудовим договором із найманим працівником  полягає в наступному:

Господарські відносини засновуються на юридичній рівності сторін, волевиявленні на власний розсуд, діяльності на власний ризик; для них характерна свобода договору, дія принципу «дозволено все, що не заборонено законом»; ФОП, надаючи послуги/виконуючи роботи за договором тощо, може залучати сторонніх осіб, про що сторони, звичайно вказують у договорі; ФОП несе відповідальність за своєчасність сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, за подачу звітності тощо.  

Трудовий договір, як і зазвичай трудові відносини, спрямовані передусім захистити інтереси працівника, а отже, трудовий договір в частині його умов має виконуватися працівником особисто, а останній повинен виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства. В трудових відносинах підприємство виступає податковим агентом працівника, і саме воно несе відповідальність за сплату за найманого робітника податків, зборів, інших обов'язкових платежів, за подачу звітності тощо.

Якщо в господарському договорі сторони можуть передбачити відповідальність на власний розсуд, керуючись принципом «дозволено все, що не заборонено», і якщо ФОП виявиться недобропорядною стороною договору, його можна притягти до обумовленої відповідальності, розірвати договір в односторонньому порядку тощо. Із найманим працівником при його професійній непригодності або вчиненні ним певних негожих проступків доведеться «плідно» попрацювати з нормами КЗпП, провівши відповідне розслідування, взявши від працівника відповідні пояснення тощо.

Детальніше про правила роботи з ФОПами читайте у консультації від Ігоря Ясько, керуючого партнера ЮК Winner

29 жовтня запрошуємо на вебінар "ФОП-контроль": все про роботу з ФОП без ризиків". На вебінарі ви дізнаєтеся про особливості переведення в статус ФОП рядових працівників, реалізацію товару через ФОП,  на скільки збільшиться контроль за ФОП у зв'язку з фіскалізацією торгівлі та що потрібно знати про ФОП та фінмоніторинг. Детальніше з програмою вебінару можна ознайомитися за посиланням

Читайте також: Боротьба з переведенням у готівку: які методи використовують податківці?

Обирайте також комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини