Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гетманцев пропонує по-новому розраховувати місцеві податки

Реклама

Данило Гетманцев представив концепцію пропозицій структурних змін місцевих податків представникам Асоціації міст України. Порівняльну таблицю до проекту він опублікував на своїй сторінці Facebook.

Податок на нерухоме майно

Документом пропонується віднести до об'єктів оподаткування об'єкти нерухомості, завершені будівництвом, що використовуються (або можуть використовуватись) за цільовим призначенням, але не введені в експлуатацію та/або не зареєстровані як об'єкти житлової або нежитлової нерухомості в установленому законом порядку.

Не сплачувати податок на нерухомість можна буде за об'єкти житлової нерухомості (їх частки), які належать пенсіонерам, особам з інвалідністю, ветеранам війни та праці, малолітнім/неповнолітнім або недієздатним особам, за умови, що у власності фізичної особи зазначеної категорії громадян перебуває лише один об'єкт нерухомості та оціночна вартість об'єкта нерухомості не перевищує:

  • для квартири - 300 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, для населених пунктів с числом жителів більше 1 млн. осіб, та 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, - для населених пунктів с числом жителів менше 1 млн. осіб;

  • для житлових будинків - 600 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, для населених пунктів с числом жителів більше 1 млн. осіб, та 250 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, - для населених пунктів с числом жителів менше 1 млн. осіб.

Крім випадків, коли такі об'єкти надані їх власниками в оренду, лізинг, позичку або інше право користування або які використовуються їх власниками в підприємницькій діяльності з метою отримання прибутку.

Дізнавайтеся про податкові перевірки за новими правилами на вебінарі з Оленою Макеєвою.Отримуйте знижки та читайте детальніше про захід за посиланням

Базою оподаткування буде оціночна вартість об'єкта житлової/нежитлової нерухомості, в тому числі його частки, визначена станом на перше число базового податкового (звітного) періоду (року) суб'єктом/суб'єктами оціночної діяльності .

Не буде й пільгових норм площі (60 кв.м на квартиру та 120 на будинок). Тобто податок буде сплачуватися не у разі перевищення норми площі, а у разі перевищення порогової вартості нерухомості.

Ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 0,2 відсотка (для житлової нерухомості) та 0,3 відсотка (для нежитлової нерухомості) бази оподаткування за 1 квадратний метр об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості.

Якщо у власності перебуває більше 5 об'єктів житлової нерухомості, ставка податку для шостого і кожного наступного з об'єктів нерухомості за збільшенням їх оціночної вартості застосовується з коефіцієнтом 3.

Кабінет Міністрів та Фонд держмайна мають до 1 січня 2022 року забезпечити проведення масової оцінки майна. Проектом також пропонуєтся установити перехідний період (2022-2024 роки) для визначення податкових зобов'язань з податку на нерухоме майно.

Цінопад року від ЛІГА:ЗАКОН на головні рішення для бізнесу відбудеться 6-го листопада. Чорна п'ятниця триватиме тільки один день. Заповніть форму заявки, щоб отримати першими акційні пропозиції та не пропустити головну акцію року.

Транспортний податок

Об'єктами оподаткування будуть не тільки авто, але й повітряні судна цивільної авіації, судна, яхти та iншi плавучi засоби для дозвiлля або спорту, з року випуску яких минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 200 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз 375), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Туристичний збір

Ставка збору буде єдиною, у розмірі до 1% від бази оподаткування (зараз до 0,5% - для внутрішнього туризму та до 5% - для в'їзного туризму). Базою справляння збору стане вартість проживання для однієї особи за одну добу її тимчасового розміщення. Платники сплачують суму збору при розміщені.

Збір за місця для паркування транспортних засобів (ст. 268-1) пропонується виключити

Плата за землю

Пропонуєтся встановити, що платником земельного податку є землевласник, а платником плати за користування - землекористувач.

Підставою для нарахування земельного податку та плати за користування, зокрема, є дані державного земельного кадастру, а також дані державних актів, виданих до 1 січня 2013 року, якими посвідчено право власності на земельну ділянку (державні акти на землею).

Для платників єдиного податку четвертої групи ставка податку з одного гектара земельної ділянки, встановлюється у розмірі 2 відсотка від нормативної грошової оцінки земельної ділянки - для земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої проведено, та 3 відсотка від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Автономній Республіці Крим або по області - для земельної ділянки, нормативну грошову оцінку якої не проведено

Вся інформація про поточні податкові зміни доступна в новому модулі ПОДАТКИ-2020, багато з матеріалів якого відкрито для вільного доступу. Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини