Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що потрібно знати бізнесу для того, щоб захистити себе від свавілля правоохоронців

Реклама

Існує хибна думка, що компанії варто звертати увагу на кримінальне провадження виключно після того як комусь із службових осіб вручено повідомлення про підозру і саме з цього моменту нібито з'являються істотні ризики для підприємницької діяльності. Хоча в дійсності це не так. Ризики для компанії виникають одразу після реєстрації кримінального провадження. І ось чому.

Провадження, в яких вручення повідомлення про підозру конкретним особам затягується на невизначений час, називають "фактовими", тобто які існують по факту певних обставин. Проблема полягає в тому, що вже з моменту реєстрації провадження слідчий отримує право на проведення необмеженої кількості слідчих та процесуальних дій.

Так, в межах кримінального провадження, до етапу вручення повідомлення про підозру, слідчий може проводити безліч допитів посадових осіб компанії, ініціювати тимчасові доступи, направляти запити, проводити обшуки та огляди приміщень, в яких знаходяться компанії.

При "правильному" підході такі слідчі та процесуальні дії можуть фактично зупинити діяльність компанії або, як мінімум, створити умови, при яких підприємство, навіть за умови досвідченого менеджменту, почне потерпати від збитків. Відповіді на запити та постійні відвідування правоохоронних органів співробітниками компанії можуть стати частиною бізнес процесу, яка негативно впливає як на атмосферу серед працівників, так і на діяльність в цілому.

Також не виключено, що під час відповідних дій в засобах масової інформації можуть з'являтися різні негативні публікації про нібито виявлених злочинців у компанії, які істотно впливають на репутацію останньої. 

У слідчого і прокурора є достатньо можливостей заблокувати діяльність компанії, а іноді навіть позбавити права власності на етапі до повідомлення про підозру.

Продовження матеріалу від Олександра Максименка та Іллі Москвичова, практика кримінального права і захисту бізнесу АО Arzinger, читайте за посиланням: Маски-шоу знову в тренді. Яка небезпека для бізнесу?

Дізнайтеся що пишуть про вас інтернет-ЗМІ. Моніторинг згадок про ваші бренди або персони в ТОП-200 ключових українських онлайн-медіа. Налаштуйте модуль, щоб своєчасно отримувати сповіщення про нові публікації, оперативно реагувати на негатив і управляти своєю репутацією. Замовте доступ до рішення LIGA360 для керівників або PR- фахівців за посиланням

Запрошуємо на вебінар "Захист бізнесу під час карантину: як долати нові виклики". Дізнавайтеся, як організувати захист активів компанії, як карантин вплинув на активність правоохоронних органів та як не стати жертвою рейдерських захоплень.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини