Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-5 законів, які виводять великий бізнес з тіні - Данило Гетманцев

Реклама

Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що останнім часом чує багато спекуляцій на тему виведення бізнесу з тіні. Пан Гетманцев запевнив, що зміни торкнуться не лише малих підприємців, але й великий бізнес.

1. Антиофшорний план: гроші в бюджет, а не за океан

16 січня ухвалено важливий законопроект № 1210. Це так званий план антиBEPS (Base Erosion and Profit Shifting - розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування). Він допоможе подолати ухиляння від сплати податків через офшорні юрисдикції та забезпечити сплату податку в Україні - де олігархи, власне, і отримують прибутки. Це актуальний і дуже важливий документ для країни, в котрій майже весь великий бізнес працює через офшори.

Наприклад, завод «Ленінська кузня» був оформлений на офшор. Коли власник продавав його, то він не завод в Україні продавав, а корпоративні права десь на Кіпрі. Скоріш за все, з цієї операції не були сплачені всі належні податки в Україні. І це неправильно - такі угоди повинні оподатковуватися. І бюджет країни має наповнюватися з таких операцій.

Зазначено, що також неправильно, коли великий бізнес, отримуючи кредит від нерезидента (пов'язаної особи) та виплачуючи відсотки за таким кредитом, фактично зменшує розмір оподатковуваного прибутку в Україні. Це правила тонкої капіталізації, але ми маємо оподатковувати такі операції - і знову ж таки наповнювати бюджет.

Слідкуйте за законодавчими ініціативами та нововведеннями, які можуть вплинути на ваш бізнес за допомогою комплексного рішення LIGA360 для підприємцівLIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ автоматично сповіщатиме про всі актуальні для вас оновлення законодавства, допоможе безпомилково формувати звітність до держорганів, а також контролювати надійність контрагентів і партнерів.

2. Фіскалізація великого бізнесу

Усі говорять про фіскалізацію ФОПів, тобто запровадження РРО, але не всі розуміють, що воно стосується і великого бізнесу також. В Україні є великі компанії, які за допомогою ФОПів ухиляються від податків. І коли держава слідкує, що, куди і скільки продали підприємці, вона автоматично контролює великий бізнес і виводить його таким чином з тіні, не даючи ухилятися від податків.

3. Податки з іноземних компаній

Йдеться про так звані контрольовані іноземні компанії - КІК. Нерідко буває, що підприємець має компанію за кордоном, отримує пасивні доходи в Україні, але Україна натомість не отримує нічого. Відтепер резиденти нашої держави повинні сплачувати податки з таких компаній (Закон № 466). Але йдеться не про податки з їхнього доходу, а з прибутку, що вони отримали.

4. Відмивання грошей

Для цього ухвалено Закон про фінансовий моніторинг (проект № 2179). Відтепер, якщо ви переводите комусь понад 400 тисяч грн або переводите ці гроші за кордон - за вами слідкуватимуть. Банк, побачивши ці операції, інформує Держфінмоніторинг, який в свою чергу формує справи (кейси) та передає до податкової міліції або іншого компетентного органу за належною сферою діяльності. За 9 місяців 2020 року Держфінмоніторинг скерував до правоохоронних органів 739 справ на загальну суму 60,3 млдр. грн.

5. Митниця без корупції

Зокрема, ухвалено Закон "Про режим спільного транзиту та запровадження національної електронної транзитної системи". Відтепер Україна матиме обмін митною інформацією із 35 країнами європейського регіону в режимі реального часу. І це підвищить ефективність використання системи аналізу ризиків.

Зазначено, що діятиме спеціальна електронна система. Українська митниця бачитиме всю історію руху товарів у інших країнах і демонструватиме партнерам рух товарів на українській території. Десь рік система функціонуватиме в тестовому режимі, а після цього Україна приєднається до Угоди про спільний транзит із європейськими партнерами.

Також уніфіковані правила митного оформлення з правилами ЄС і запровадили авторизованого економічного оператора на митниці. Це підприємство або компанія, яким видали сертифікат - на спрощення митних процедур, про безпеку і надійність. Якщо підприємство отримало цей статус, значить, йому довіряють і воно отримає пільги - швидке проходження митних формальностей.

Це убезпечить Україну від контрабанди, зменшить ризики для компаній і заохочуватиме інших працювати «в білу».

Отримайте комплексну підтримку на всіх етапах роботи зі звітністю разом з REPORT. Чат-підтримка для клієнтів, усі необхідні звіти та однакова ціна для платників і неплатників ПДВ. Сервіс містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ та автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків. Замовляйте тестовий доступ та переконайтеся самі.  

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини