Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суміщення посад: оплата та інші особливості

Реклама

У Держпраці відповіли, чи має право роботодавець, який встановив суміщення за своєю ініціативою, звільнити, або перевести на іншу роботу працівника, якщо той подав заяву про припинення виконання роботи за суміщенням.

Статтею 31 Кодексу законів про працю визначено, що власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

Проте, законодавець передбачив випадки розширення кола обов'язків працівника, що виходять за межі посадової інструкції. Зокрема, одним із видів збільшення кількості обов'язків є суміщення посад (професій).

Суміщення професій (посад) - це виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою (у межах робочого часу за основною роботою). Суміщення професій (посад) передбачає, що суміщувана посада (робоче місце за відповідною професією) є у штатному розкладі, але не заповнена, залишається вакантною.

Суміщення професій (посад), згідно частини 3 статті 32 Кодексу законів про працю, є зміною істотних умов праці.

Працюйте віддалено та моніторте діяльність партнерів, конкурентів та співробітників за допомогою нового інструменту - LIGA360. IT-екосистема є єдиним робочим простором для усієї команди, яка містить персональні набори інструментів для роботи юристів, фінансистів, маркетингу, служби безпеки, PR, HR та зручних внутрішніх комунікацій. Дізнатися більше

Для встановлення суміщення професій або посад роботодавцеві необхідно попередити про таке навантаження не пізніше аніж за два місяці. Попередження про зміну істотних умов праці є персональним та оформлюється у письмовій формі. Згода працівника у такому випадку є обов'язковою. Якщо працівник не погоджується продовжувати трудові відносини на нових умовах, то він звільняється на підставі пункту 6 частини 1 статті 36 Кодексу законів про працю.

Доцільно проінформувати, що до основних реквізитів наказу про суміщення професій віднесено назва професії за якою відбуватиметься сумісництво, доплата, умови виконання робіт, підстава суміщення та термін виконання обов'язків, у разі необхідності.

Доплата провадиться винятково за наказом, оскільки виконання роботи за суміщенням посад не відображається в табелі обліку робочого часу та встановлюється відповідно до вимог ст. 105 КЗпП на умовах, передбачених колективним договором. В колективному договорі та наказі про суміщення має бути чітко зазначено, від якої саме посади встановлюється доплата. Адже, розмір доплати за суміщення затверджено тільки працівникам бюджетної сфери на підставі п. 3 Постанови № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» доплату за суміщення проводять в розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки) за основною посадою.

Якщо суміщення встановлювалося на певний строк, виконання додаткової роботи в порядку суміщення припиняється без видання окремого наказу. Тобто якщо в наказі про встановлення суміщення зазначений строк, на який працівнику доручалася додаткова робота, але він минув, працівник повертається до виконання лише своєї основної роботи.

Якщо строк не було встановлено, то працівник має право припинити суміщення з власної ініціативи, надавши роботодавцю відповідну заяву, на підставі якої видається наказ.

Суміщення посад також може бути скасовано за ініціативи роботодавця. У такому випадку згідно із статтею 32 КЗпП працівника необхідно попередити про зміну істотних умов праці - скасування суміщення посад - за два місяці, про що має бути видано наказ з основної діяльності.

Також читайте: У Держпраці відповіли, коли можна розширити посадові обов'язки працівника

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини