Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МВС врегулювало порядок обліку авто на штрафмайданчиках

Реклама

МВС визначило процедуру ведення обліку прийняття і видачі працівниками поліції тимчасово затриманих транспортних засобів, що зберігаються на спеціальних майданчиках і стоянках. Відповідний наказ від 28 серпня 2020 року № 633 зареєстровано у Мін'юсті.

Працівник поліції приймає транспортний засіб (ТЗ) на підставі Акта тимчасового затримання, складеного відповідно до Порядку тимчасового затримання працівниками уповноважених підрозділів Нацполіції транспортних засобів та їх зберігання або його копії.

Спочатку ТЗ мають оглянути та звірити його стан з відомостями, зазначеними в Акті, зокрема, звертається увага на:

  • зовнішній вигляд ТЗ щодо наявності/відсутності механічних ушкоджень деталей кузова, лакофарбового покриття, бамперів, стекол, зовнішніх дзеркал та зовнішніх освітлювальних приладів (фари, ліхтарі тощо);

  • стан колісних шин, у тому числі запасної шини (за можливості її оглянути), а саме порізи, знос, а також маркування та назва виробника;

  • наявність вантажу, інших речей та їх стан.

Під час огляду та звірки працівник поліції робить не менше чотирьох фотознімків (спереду, ззаду, з правого та лівого боків), про що робиться відповідна відмітка в Журналі обліку. За результатами огляду та звірки працівник поліції складає у двох примірниках акт прийняття-передачі. У разі виявлення візуальних недоліків або пошкоджень цього ТЗ, стану наявного вантажу та інших речей він зазначає ці відомості в Акті прийняття-передачі.

Працівник поліції розміщує тимчасово затриманий ТЗ на території спеціального майданчика чи стоянки та опечатує (опломбовує) його двері, капот, багажник, лючок паливного баку та люк на даху автомобіля (за наявності).

ТЗ (крім ТЗ боржника) може бути тимчасово затриманий на строк до вирішення справи про адміністративне правопорушення, але не більш як на три дні з дати такого затримання.

Повернення тимчасово затриманого ТЗ (крім ТЗ боржника), що зберігається на спеціальному майданчику чи стоянці, здійснюється за зверненням відповідальної особи, яка ввезла ТЗ на територію України, або особи, яка ним керувала на момент вчинення правопорушення.

Умовами повернення є оплата вартості послуги з транспортування та зберігання ТЗ, а в разі винесення постанови про накладення стягнення у вигляді штрафу - його сплата.

Після закінчення триденного строку відповідальна особа, особа, яка ввезла ТЗ на територію України, або особа, яка керувала ТЗ на момент вчинення правопорушення, має право звернутися для його отримання до уповноваженого підрозділу поліції за місцем зберігання з письмовою заявою. Таке звернення особи обов'язкове для його виконання незалежно від стадії вирішення справи про адміністративне правопорушення.

До Заяви додається копія квитанції (квитанцій) про сплату вартості послуги з транспортування та зберігання ТЗ, а в разі винесення постанови про накладення стягнення у вигляді штрафу - копія квитанції про його сплату в установленому законодавством порядку.

Такій особі надається можливість оглянути спільно з працівником поліції тимчасово затриманий ТЗ, що знаходиться на спеціальному майданчику чи стоянці. З урахуванням результатів огляду працівником поліції складається у двох примірниках акт прийняття-передачі тимчасово затриманого транспортного засобу для видачі (повернення) (Акт видачі) та вноситься інформація до Журналу обліку, зокрема щодо особи, яка прийняла тимчасово затриманий ТЗ, а також про результати перевірки цього ТЗ (крім ТЗ боржника) та цієї особи за базами (банками) даних, реєстрами, що входять до Єдиної інформаційної системи МВС, щодо перебування їх у розшуку (розшукується / не розшукується).

Вилучення тимчасово затриманого ТЗ боржника здійснюється за письмовою вимогою державного або приватного виконавця.

Детальніше про повноваження патрульної поліції, штрафи за порушення ПДР і їх оскарження можна дізнатися в модулі «Мистецтво оборони» ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Читайте також:

Забрати авто зі штрафмайданчика тепер можна швидше: у столиці запустили новий сервіс

Авто не можуть забрати на штрафмайданчик тільки за порушення правил ПДР - ВС

В яких випадках авто не евакуюватимуть

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини