Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Таксистів, які придбають патенти, звільнять від податків: проект нових правил для ринку перевізників

Реклама

Мінінфраструктури доопрацювало та оприлюднило для обговорення законопроект щодо врегулювання діяльності перевезень пасажирів на таксі та легковими автомобілями на замовлення.

Зокрема, проектом пропонується встановити окремі категорії перевізників:

  • автомобільний індивідуальний перевізник легковими автомобілями на замовлення - ФОП, який здійснює перевезення пасажирів та їх багажу на замовлення без найманих водіїв, або фізична особа, яка здійснює внутрішні перевезення пасажирів та їх багажу на підставі патенту на здійснення внутрішніх перевезень.

  • автомобільний індивідуальний перевізник на таксі - ФОП, який здійснює перевезення пасажирів та їх багажу на таксі без застосування праці найманих водіїв.

  • автомобільний перевізник легковими автомобілями на замовлення - юридична особа або ФОП, які здійснюють перевезення пасажирів та їх багажу легковими автомобілями на замовлення.

  • автомобільний перевізник на таксі - юридична особа або ФОП, яка здійснює перевезення пасажирів та їх багажу на таксі.

Відомості про всіх перевізників мають бути включені до Реєстру автомобільних перевізників на таксі та (або) легковими автомобілями на замовлення.

Фізичні особи для включення до реєстру мають отримати патент, який надає право на здійснення діяльності з надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів та їх багажу легковими автомобілями на замовлення протягом визначеного строку. Такий патент видається на один рік або на один місяць.

Плата за річний патент встановлюється у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня (у 2021 році - 6000). Патент на електроавтомобіль обійдеться вдвічі дешевше (50% мінзарплати).

Плата за патент, який видано на один місяць, становить 1/12 розміру плати за патент на один рік, збільшену на п'ять відсотків від цієї плати (у 2021 році - 525 грн, або 263 грн для електроавто).

Крім того, внесення плати за патент звільнятиме фізичну особу від обов'язку декларування доходів, а такі доходи звільняються від податку на доходи фізичних осіб.

Не декларувати доходи можна буде у випадку, якщо сукупно за рік вони не перевищують десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня, помноженої на кількість календарних місяців дії у звітному (податковому) році придбаного патенту (патентів) (720 тис. грн на рік). Сума, що перевищує такий розмір, вже підлягає оподаткуванню ПДФО (18% + ВЗ 1,5%).

Крім Реєстру перевізників з'явиться ще Реєстр провайдерів інформаційних послуг з організації перевезень на таксі та (або) легковими автомобілями на замовлення (далі - Реєстр провайдерів), до якого включатимуть юридичних осіб або ФОП, які надають інформаційні послуги з організації перевезень на таксі або легковими автомобілями на замовлення.

Перевезення пасажирів на таксі або легковими автомобілями на замовлення підлягатимуть обов'язковому особистому страхуванню від нещасних випадків на транспорті.

Отримувати ліцензію на внутрішні перевезення пасажирів на таксі та автомобілями на замовлення не потрібно.

Автомобільним індивідуальним перевізником не зможе бути особа, яка має не зняту або не погашену у встановленому законом порядку судимість за вчинення злочинів проти життя або здоров'я особи, проти волі, честі та гідності особи, проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти власності, а також злочинів, передбачених статтею 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).

Контролювати перевізників будуть шляхом проведення планових, позапланових і рейдових перевірок (перевірок на дорозі), контрольного придбання послуг з перевезення пасажирів.

Читайте також: Діють зміни ПДР для водіїв, пасажирів, велосипедистів і пішоходів

Нагадаємо, перевірити легальність роботи перевізника можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Контролюйте власну репутацію в медіапросторі. Liga360 відкриває для своїх користувачів новий модуль «Контроль репутації». Щоб спробувати всі можливості екосистеми Liga360 і оцінити переваги на власному досвіді - замовляйте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини