Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд оновив порядок розрахунку відпускних

Реклама

Кабмін постановою від 09.12.2020 № 1213 вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати, який застосовується для обчислення відпускних, вихідної допомоги та в інших випадках.

Тепер цей порядок поширено на ФОП та фізосіб, які в межах трудових відносин використовують працю найманих працівників.

Порядок буде застосовується у випадках надання усіх видів відпусток, передбачених законодавством (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами), а не тільки щорічної та додаткових, а також для службових відряджень (крім службових відряджень державних службовців), вимушеного прогулу та за час затримки виконання рішення суду.

Обчислення середньої зарплати проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, а працівникам, які пропрацюють менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи (з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка). Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

Чим простіше - тим зручніше. Liga:Report - це онлайн-сервіс подання звітності для ФОПів усіх груп оподаткування, який економить ваш час. Придбайте усього за 28 гривень на місяць.

При обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми, крім виключень визначених у пункті 4 Порядку.

Премії та інші виплати, які виплачуються за два місяці або більш тривалий період, при обчисленні середньої заробітної плати включаються шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду частини, що відповідає кількості відпрацьованих робочих днів періоду (місяців), за які такі премії та інші виплати нараховані. Така частина визначається діленням суми нарахованих премій та інших виплат на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів кожного місяця, що відноситься до розрахункового періоду для обчислення середньої заробітної плати.

Розширено перелік виплат, які не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, до них включили заробітну плату, яка нарахована за час роботи у виборчих комісіях, комісіях всеукраїнського референдуму та винагороди державним виконавцям.

Якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу. Якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. У разі укладення трудового договору на умовах неповного робочого часу, розрахунок проводиться з розміру мінімальної заробітної плати, обчисленого пропорційно до умов укладеного трудового договору.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або компенсації за невикористані відпустки проводиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за фактично відпрацьований період (розрахунковий період) на відповідну кількість календарних днів розрахункового періоду. Із розрахунку виключаються святкові та неробочі дні, встановлені законодавством. Отриманий результат множиться на число календарних днів відпустки.

При обчисленні середньої заробітної плати за два місяці, виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, середньоденна заробітна плата визначається шляхом ділення суми, розрахованої відповідно до абзацу п'ятого пункту 4 цього Порядку, на число робочих днів за останні два календарні місяці, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов'язана відповідна виплата, згідно з графіком підприємства, установи, організації.

Норми щодо коригування відпускних у зв'язку зі збільшенням окладу виключено.

Найкращий подарунок для бізнесу - зручні рішення для підвищення ефективності роботи. ЛІГА:ЗАКОН пропонує снігопад знижок на інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для спеціалістів будь-якого профілю. Обирайте рішення від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки: усі форми звітності; нагадування, авторозрахунки й підказки; моніторинг контрагентів та бізнес-партнерів. Знижки діють тільки до 14-го грудня, встигніть обрати свою пропозицію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини