Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АППУ представила дослідження загроз фіскальній безпеці України

Реклама

22 грудня відбулася онлайн-презентація результатів стратегічного аналізу щодо оцінки ризиків і загроз фіскальній безпеці України. Захід пройшов у прес-центрі компанії ЛІГА:ЗАКОН, яка виступає комунікаційною платформою для конструктивного діалогу між державою й бізнесом.

Проведення дослідження щодо загроз, ризиків й уразливості фіскальної системи було ініційоване Асоціацією платників податків України та відбувалося за такими напрямами, як ідентифікація загроз фіскальній безпеці України, їх рейтингування та ранжування, а також оцінювання зовнішніх чинників і спроможностей суб'єктів фіскальної сфери з відвернення цих загроз.

Команда експертів і фахівців-податківців здійснила масштабний і змістовний аналіз проблем, які стосуються питань фіскальної безпеки держави. Ґрунтовне дослідження оцінки загроз і ризиків тривало із серпня по жовтень 2020 р. До нього долучилися представники Державної податкової служби, Державної митної служби, Державної фіскальної служби та податкової міліції. Було підготовлено приблизно 500 різних питань, які стосувалися загроз фіскальної системи, а кількісний склад опитуваних учасників перевищив 700 осіб. Географія проведеного дослідження охопила всю Україну та представила малий, середній і великий бізнес.

Метою такого дослідження був стратегічний аналіз загроз фіскальній безпеці України.

Завдання, які постали перед експертами, полягали в наступному:

  • ідентифікувати та рейтингувати загрози фіскальної безпеки,

  • оцінити загрози фіскальної безпеки,

  • проаналізувати й оцінити ризики поширення загроз фіскальної безпеки,

  • оцінити спроможність і вразливість фіскальної системи щодо мінімізації рівня ризиків поширення загроз фіскальної безпеки,

  • оцінити зовнішні можливості підвищення рівня фіскальної безпеки.

У результаті проведеного дослідження було напрацьовано 243 загрози у сфері фіскальної безпеки України.

Презентацію результатів стратегічного аналізу щодо оцінки ризиків і загроз фіскальній безпеці України провів авторський колектив у складі:


- Грігола Катамадзе - Надзвичайного і Повноважного Посла, Президента Асоціації платників податків України, Віцепрезидента Європейської асоціації платників податків, члена Наглядової ради Української Ради Бізнесу, члена Колегії ДПС України;

- В'ячеслава Некрасова - радника Голови ДФС України, помічника-консультанта народного депутата України, радника Президента АППУ, кандидата юридичних наук, доцента;

- Олександра Користіна - головного наукового співробітника Державного науково-дослідного інституту МВС України, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України.

Також у заході взяв участь Голова Державної податкової служби України Олексій Любченко, який, власне, і підтримав ідею проведення такого дослідження. Ба більше, Державна податкова служба України взяла активну участь у цьому процесі, адже понад 500 податківців долучилися до опитування як експерти. Доєднавшись до онлайн-презентації дослідження, Олексій Любченко зазначив, що податкова служба є однією з тих державних інституцій, які впливають на фіскальний каркас держави.

«Коли податкова служба обмежила можливості тіньового сектору, «білий бізнес» відреагував, і за 11 місяців на 42 % збільшились надходження податку на додану вартість як головного індикатора стану розвитку економіки», - наголосив пан Любченко.

Компанія ЛІГА:ЗАКОН, яка виступила партнером заходу, всебічно підтримує проведення такого дослідження, що стане міцним підґрунтям для запровадження ризик-орієнтованого підходу в діяльності контролюючих і правоохоронних органів, які є базовими інституціональними елементами системи фіскальної безпеки.

Запис онлайн-презентації можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=ptr0TFTeao8&feature=youtu.be.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини