Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може підприємство з накопиченими збитками виплачувати дивіденди

Реклама

ДПС надала індивідуальну податкову консультацію щодо виплати дивідендів учасниками товариства.

У зверненні зазначено, що підприємство є платником податку на прибуток, а основною метою діяльності товариства є отримання прибутку. У 2021 році підприємство планує виплатити дивіденди учасникам за результатами діяльності за 2019 рік (у 2019 році за результатами діяльності підприємство отримало прибуток), але за результатами господарської діяльності товариства у 2014 - 2018 роках підприємство накопичило збитки, за якими сплинув строк позовної давності. У зв'язку з чим виникли наступні питання:

1) чи має право підприємство виплатити дивіденди, якщо розмір прибутку за 2019 рік є меншим розміру накопичених збитків за попередні роки діяльності товариства (2014 - 2018 роки), за якими минув строк позовної давності;

2) чи будуть застосовані до підприємства фінансові та/або податкові санкції при здійсненні виплати дивідендів за вищенаведених умов.

Податківці відповіли, що нарахування дивідендів дозволяється лише в тому випадку, коли за даними бухгалтерського обліку звітного періоду отримано прибуток.

Питання щодо розподілу чистого прибутку товариства та прийняття рішення про виплату дивідендів у товариства з обмеженою відповідальністю належать до компетенції загальних зборів учасників.

Згідно з пп. 57.11.2 п. 57.11 ст. 57 Кодексу, крім випадків, передбачених пп. 57.11.3 п. 57.11 ст. 57 Кодексу, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Зверніть також увагу на зміни з 1 січня 2021 щодо оподаткування дивідендів.

Податковим кодексом не передбачено застосування штрафних/фінансових санкцій за виплату дивідендів за результатами звітного року (2019) у разі отримання прибутку за наявності неперекритих збитків минулих років (2014 - 2018 роки), що перевищують прибуток поточного року (2019 рік), за який сплачуються дивіденди.

Детальніше читайте в ІПК від 27.11.2020 р. N 4874/ІПК/99-00-05-05-02-06

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Спробуйте новий інструмент з управління ризиками і можливостями від ЛІГА:ЗАКОН. Проводьте моніторинг правового й інформаційного поля, бізнес-розвідку про конкурентів і партнерів, обговорюйте і спільно з командою визначайте інтенсивність впливу на вашу компанію і вірогідність наслідків з екосистемою LIGA360.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини