Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування операцій з криптовалютою в Україні: позиція ДПС

Реклама

ДПС у ІПК від 30.11.2020 р. № 4907/ІПК/99-00-04-04-02-09 роз'яснила деякі питання оподаткування операцій з криптовалютою та їх декларування.

Платник податків у своєму зверненні зазначив, що займається майнінгом криптовалют, в результаті чого отримав біткоїни в електронному вигляді на свій крипто-гаманець і запитує, як оподатковуються операції з криптовалютою та як їх декларувати.

ДПС пояснює, що фізичні особи - резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платниками податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Базою оподаткування є загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України - гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, встановлених законом.

На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. Разом з тим, з метою врегулювання правовідносин щодо обігу, зберігання, володіння, використання та проведення операцій за допомогою криптоактивів в Україні, а також визначення загальних засад функціонування та правового регулювання ринку віртуальних активів в Україні на сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано відповідні проекти законів.

Щодо подання декларації.

Відповідно до підпунктів 170.11.1 та 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу, у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Податкова декларація подається за звітний період, при цьому чинним законодавством не заборонено подавати до контролюючого органу податкову декларацію за умови відсутності обов'язку щодо такого подання.

Форма податкової декларації та інструкція щодо її заповнення затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859.

Слід зазначити, що згідно норм Кодексу та Інструкції № 859 податкова декларація передбачає зазначення доходів платника податків у гривнях з копійками.

За нормативними документами, що діють на сьогодні, відображення в податковій декларації наявності у платника податків криптовалюти в крипто-гаманці чинним законодавством не передбачено. Водночас при отриманні доходів від операцій з криптовалютою зазначені доходи відображаються у розділі II податкової декларації.

У іншій ІПК від 02.12.2020 р. № 4928/ІПК/99-00-04-05-03-06 ДПС розглянула звернення щодо оподаткування доходу від продажу криптовалюти, і повідомляє, що дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від продажу криптовалюти іншій фізичній особі - резиденту, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід з відповідним оподаткуванням.

А якщо зазначений дохід виплачується фізичною особою - нерезидентом, то такий дохід вважається іноземним та оподатковується ПДФО і ВЗ на загальних підставах.

Подавайте звітність без помилок за допомогою онлайн-сервісу Liga:REPORT. У ньому все, що потрібно підприємцю - усі актуальні форми звітів з підказками, шаблони первинних документів, електронна книга обліку доходів. Переконайтеся самі

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини