Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новації щодо оподаткування ПДВ, які набули чинності у 2021 році

Реклама

Податківці інформують, що Законом № 962-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема стосовно окремих особливостей в частині оподаткування ПДВ, які набрали чинності з 1 січня 2021.

1. Запроваджується знижена ставка ПДВ у розмірі 7 % до операцій з постачання послуг (п. 193.1 ст. 193 розділу V ПКУ) із:

- показу (проведення) театральних, оперних, балетних, музичних, концертних, хореографічних, лялькових, циркових, звукових, світлових та інших вистав, постановок, виступів професійних мистецьких колективів, артистичних груп, акторів та артистів (виконавців), кінематографічних прем'єр, культурно-мистецьких заходів;

- показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставкових проектів, проведення екскурсій для груп та окремих відвідувачів у музеях, зоопарках та заповідниках, відвідування їх територій та об'єктів відвідувачами;

- розповсюдження, демонстрування, публічного сповіщення і публічного показу фільмів, адаптованих відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху;

- тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010).

У разі якщо такі послуги постачаються нерезидентами, і місце постачання таких послуг розташоване на митній території України, отримувач таких послуг нараховує ПДВ за ставкою 7 % (абзац перший п. 208.2 ст.208 розділу V ПКУ).

Застосування ставки 7 % до операцій з постачання послуг з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування запроваджується тимчасово, до 1 січня 2023 року (п. 74 підрозділу 2 розділу XX ПКУ);

2. Запроваджуються нові та продовжується дія існуючих тимчасових пільг з оподаткування ПДВ

Звільняються від оподаткування операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини (п. 197.25 ст. 197 розділу V ПКУ).

Пільга застосовується з 1 січня 2021 року. Обмежень в частині тимчасового застосування цієї пільги не встановлено.

До 1 січня 2025 року продовжено дію пільги, встановленої п. 12 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, згідно з якою звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання національних фільмів, визначених Законом України «Про кінематографію», виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів, а також з постачання робіт та послуг з виробництва національних фільмів, а також з постачання робіт та послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України, з постачання робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, а також з постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України, з постачання робіт та послуг із збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини. Раніше дія цієї пільги обмежувалася 1 січня 2023 року.

Розширено перелік операцій, щодо яких згідно з п. 13 підрозділу 2 розділу XX ПКУ тимчасово, до 1 січня 2023 року, застосовується звільнення від оподаткування ПДВ, а саме з - 1 січня 2021 року до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження, показу та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами).

3. Тимчасово, на період з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року, запроваджується звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг демонстрування, розповсюдження та показу демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою на території України, за умови, що такі національні фільми та іноземні фільми адаптовані відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху (п. 132 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

До 1 січня 2023 року пільга, встановлена п. 13 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, не застосовується.

Звітність - не проблема з REPORT. Сервіс онлайн-звітності містить актуальні форми, підказки до заповнення, а також найзручнішу систему керування ПДВ. За допомогою REPORT бухгалтер зможе вести всі операції по адмініструванню ПДВ, відправляти звітність в держоргани для одного і більше компаній онлайн, в легкій формі і за підтримки наших алгоритмів заповнення. Замовляйте тестовий доступ на 7 днів та переконайтеся самі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини