Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи за порушення застосування РРО - 2021

Реклама

За порушення вимог Закону про застосування РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), відповідно до ст. 17 Закону застосовуються наступні фінансові санкції:

1. Проведення розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг; непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;

  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! з 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків.

2. Суб'єкт господарювання не використовує, використовує не зареєстровані належним чином КОРО/РК, порушує встановлений порядок їх використання або не зберігає протягом установленого строку - п'ятдесят НМДГ (850 грн).

3. Якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на РРО або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції - 30 НМДГ (510 грн).

4. Проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості - 300 НМДГ (5100 грн).

5. Порушення встановленого п. 1 ст. 9 порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій у встановленому порядку, або у разі порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті - 20 НМДГ (340 грн);

6. Застосування при здійсненні розрахункових операцій реєстратора розрахункових операцій, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника - 300 НМДГ (5100);

Як економити час на підготовці звітності? З IT-рішенням LIGA360:Підприємець. Система має зручний календар сплати податків і подання звітів. Тут можна отримати шаблони актів, видаткових, довіреностей, рахунків. А з алгоритмами заповнення звітів і підтримкою у чаті - у вас не буде сумнівів щодо правильності документів. Замовляйте тестовий доступ сьогодні.

7. Неподання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, РК та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з РРО через дротові або бездротові канали зв'язку в разі обов'язковості її подання - 30 НМДГ (510 грн).

Крім того, відповідно до ст. 19 Закону до суб'єктів господарювання, що реалізують РРО з числа включених до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, в конструкцію чи програмне забезпечення яких внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника, за рішенням відповідних контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі 500 НМДГ (8500 грн) за кожний реалізований РРО, при цьому вартість реалізованої продукції повертається покупцю, а реалізована продукція підлягає конфіскації.

До суб'єктів господарювання, що здійснюють реалізацію товарів, які не обліковані у встановленому порядку, та/або не надали під час проведення перевірки документи, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше 10 НМДГ (170 грн). Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Про особливості складання звітністі з ЄСВ за 2020 рік для ФОП читайте у “Бухгалтер&Закон". Отримайте демо-номер за посиланням або відразу передплачуйте видання

Порушники також несуть адміністративну відповідальність:

За порушення проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг (ст. 155-1 КпАП)

Перше порушення для:

  • осіб, які здійснюють розрахункові операції, - від 2 до 5 НМДГ (34-85 грн);

  • посадових осіб - від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн).

Повторно протягом року на:

  • осіб, які здійснюють розрахункові операції,- від 5 до 10 НМДГ (85-170 грн);

  • посадових осіб - від 10 до 20 НМДГ (170-340 грн).

За порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у т. ч. перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів (ст. 163-15 КпАП):

  • для фізосіб-підприємців, посадових осіб юридичної особи - штраф від 100 до 200 НМДГ (від 1700 грн до 3400 грн);

  • за повторне порушення - штраф від 500 до 1000 НМДГ (8500 - 17000 грн).

Читайте також:

ТОП-5 останніх змін щодо РРО

Які ФОПи не застосовують РРО з 1 січня 2021 року

Штраф за відсутність попереднього програмування товару в РРО скасували

Щоб завжди звітуватися без помилок, вести облік доходів онлайн, тримати руку на пульсі змін законодавства і працювати з перевіреними контрагентами рекомендуємо комплексне рішення LIGA360: Підприємець від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини