Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Блогерів пропонують прирівняти до журналістів: законопроект в Раді

Реклама

8 лютого у ВР зареєстровано проект Закону № 5040, який передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу в частині щодо забезпечення права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності журналістів.

З текстами законопроектів зручно ознайомитися в відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Законопроектом, зокрема, пропонується віднести до обставин, що обтяжують відповідальність за адміністративне правопорушення, правопорушення вчинені з метою порушення права на інформацію (доповнення ст. 35 КУпАП). У пояснювальній записці звертають увагу на те, що запропоноване стосується права на інформацію загалом, а не права на доступ до інформації. Нововведення пропонується для захисту прав журналістів, статус яких не вдалося довести в конкретній ситуації, а також інших учасників інформаційних відносин, яким перешкоджали в зборі/поширенні інформації (блогери тощо). У кримінальних провадження за відсутності доведення статусу журналіста Національна поліція часто розслідувала такі справи по загальнокримінальних статтях (хуліганство - ст. 173 КУпАП; викрадення чужого майна (коли забирають камери, мікрофони) - ст. 51 КУпАП).

Також читайте: За вплив на журналістів каратимуть більш суворо: Закон ухвалено

Пропонується збільшити строки для накладення адміністративних стягнень (зміни до ст.38 КУпАП) за вчинення правопорушень, передбачених статтями 188-39, 212-3 , що дозволить більш ефективно реагувати на порушення. Оцінка наявності чи відсутності порушення Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини може потребувати додаткового часу та експертизи. Аналіз судових рішень по статті 212-3 свідчить про недостатні строки для розгляду питань про притягнення порушників до відповідальності. У значній кількості справ покарання не призначалося саме у зв'язку з пропущенням строків. Таким чином, фактично відсутні ефективні механізми притягнення до відповідальності. При цьому, доступ до публічної інформації є важливим інструментом громадського контролю та запобігання корупції.

Крім того, пропонується узгодити положення частин першої та другої цієї статті з положеннями статті 24 Закону «Про доступ до публічної інформації», яка відносить до порушень права на інформацію не лише неоприлюднення, але і несвоєчасне оприлюднення, а також оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації та щодо відповідальності за надання неточної інформації та нездійснення реєстрації документів. Пропонується збільшити мінімальну межу штрафу, оскільки така категорія порушень є досить поширеною, а суди часто призначають саме мінімальне покарання.

Керуйте компанією в режимі смарт. З Liga360 ви можете отримувати автоматичні сигнали про зміни в законодавстві, судових рішеннях або діяльності контрагентів. Замовте Liga360 сьогодні й тримайте руку на пульсі вашого бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини