Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть запровадити податок для Facebook, Netflix та Booking: проект прийнято за основу

Реклама

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 4184, яким пропонується збільшити доходи Держбюджету від ПДВ за рахунок залучення до оподаткування нерезидентів, що надають в Україні електронні послуги.

Законопроектом пропонується доповнити Податковий кодекс нормами щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та нормами щодо оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

Автори проекту відзначили, що встановлення особливих правил оподаткування ПДВ електронних послуг стає звичною практикою в іноземних державах. Докладніше про проект ми писали раніше

Нерезиденти, що надають фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території Україні, будут платниками ПДВ за ставкою 20%.

Електронними послугами вважатимуться послуги, які постачаються через інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини. До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать:

а) постачання зображень або текстів, в тому числі фотографій, електронних книжок та журналів;

б) постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартні ігри, включаючи постачання послуг з участі в таких іграх;

в) надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів;

г) надання у користування хмарних технологій для розміщення даних;

ґ) постачання (передача прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання;

д) надання рекламних послуг в мережі «Інтернет», мобільних додатках та інших електронних ресурсах.

У разі постачання електронних послуг в України без належної реєстрації як платника ПДВ, нерезидента очікує штраф у розмірі 100% вартості наданих електронних послуг.

Для нерезидента буде спрощена процедура реєстрації платника ПДВ, яка може здійснюватися віддалено в електронній формі. Також нерезидентам не потрібно буде реєструвати податкові накладні.

Буде виключено норму, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Спробуйте сучасне ІТ-рішення для керівників LIGA360. Автоматичні сповіщення про законодавчі зміни, інструменти для бізнес-розвідки, новини ринку, аналітичний дашборд ризиків і можливостей для бізнесу. Щоб скористатися усіма перевагами LIGA360 - отримайте тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини