Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як змінилися ПДВ-штрафи: роз'яснення ДПС

Реклама

ГУ ДПС у м. Києві нагадує, що з 1 січня 2021 року набрали чинності зміни, внесені Законом № 466 до статті 124 Податкового кодексу та запроваджено нову концепцію визначення відповідальності платників податків, яка передбачає проведення аналізу наявності умислу та вини платника податків.

Читайте також: Податкові правопорушення: які умови визначають вину

Змінено відсоток штрафних санкцій, які застосовуються до платника у разі не сплати узгодженої суми грошового зобов'язання (крім штрафних (фінансових) санкцій, а також пені). 

Так, п. 124.1 ст. 124 ПКУ визначено, що при порушенні правил сплати платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно - у розмірі 5% погашеної суми податкового боргу;

  • при затримці більше 30 календарних днів - у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу.

Якщо платник зарахує кошти з електронного рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ в оплату узгодженої суми грошового зобов'язання, визначеного в уточнюючому розрахунку на наступний операційний (банківський) день, штрафи не застосовуються.

Діяння,  щодо порушення термінів сплати, вчинені умисно, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 25% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання.

Порушення вчинені повторно протягом 1095 календарних днів або які призвели до прострочення сплати грошового зобов'язання на строк більше 90 календарних днів, - штраф в розмірі 50% від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов'язання.

Якщо порушення строку зарахування податків виникло з вини банку або платіжної системи, тоді штрафи в розмірах, встановлених п. 124.1 ст. 124 ПКУ сплачує банк.

У разі незгоди з висновками акту перевірки можна протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем отримання акту перевірки подати  заперечення  та додаткові документи, що підтверджують відсутність вини, наявність пом'якшуючих обставин, що дають можливість вважати, що правила сплати податків  порушено не умисно.

Яка процедура подання заперечень до акта податкової перевірки читайте тут

Контролюйте ризики блокування податкових накладних за допомогою сервісу онлайн-звітності REPORT, який також містить зручну систему управління ПДВ і автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини