Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокатське бюро та об'єднання можуть бути платниками єдиного податку III групи - ДПС

Реклама

ДПС відповіла, чи може бюро адвокатів (адвокатське об'єднання) бути платником ЄП третьої групи.

Податківці пояснили, що адвокатське бюро та об'єднання є юридичними особами і діють на підставі статуту (ст. 14 та 15 Закону про адвокатуру).

Пунктом 291.3 ст. 291 Податкового кодексу визначено, що юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку.

Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів також може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Відповідно до п. 291.4 ст. 291 ПКУ до третьої групи платників єдиного податку, зокрема, належать юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Нормами п. 291.5 ст. 291 ПКУ визначено види діяльності, що не дають права суб'єктам господарювання бути платниками єдиного податку першої - третьої груп. На юридичну особу - адвокатське бюро чи об'єднання норми п. 291.5 ст. 291 ПКУ не поширюються.

Враховуючи вищенаведене, адвокатське бюро чи об'єднання як юридична особа може обрати або перейти на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за умови відповідності вимогам, встановленим главою 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" розд. XIV ПКУ.

Як адвокату професійно зростати й слідкувати за змінами? З цифровим рішенням LIGA360: АДВОКАТ НААУ. У рішенні ви зможете переглянути навчальні продукти ВША у межах встановленого НААУ річного обсягу залікових балів, читати експертні матеріали, аналізувати законодавство й готуватися до судових засідань. Оцініть усі переваги робочого простору LIGA360: АДВОКАТ НААУ, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини