Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Органам місцевого самоврядування дозволили тільки ініціювати трудові перевірки бізнесу

Реклама

25 березня Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання» № 1320-IX, який був ухвалений Парламентом 4 березня 2021 року.

Закон дозволяє органам місцевого самоврядування здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах та організаціях комунальної власності відповідних територіальних громад.

Органи місцевого самоврядування також можуть виступати з ініціативою щодо здійснення державної перевірки на підприємствах, що не перебувають у комунальній власності, а також стосовно фізичних осіб - підприємців, які використовують працю найманих працівників.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад можуть звертатися до Держпраці та його територіальних органів щодо порушень суб'єктом господарювання законодавства про працю та зайнятість населення.

Натомість виконавчі органи міських рад та об'єднаних територіальних громад позбавляються права складати протоколи про адміністративні правопорушення за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.

Законом серед іншого пропонується звільнити від сплати судового збору під час розгляду справ в усіх судових інстанціях Державну службу України з питань праці та її територіальні органи.

Також документ вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими за невиконання законних вимог або недопущення посадових осіб Держпраці та його територіальних органів або недопущення їхніх посадових осіб до здійснення заходів державного нагляду передбачено штраф для посадових осіб від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування.

Бажаєте отримувати сповіщення про зміни законодавства й діяльності ваших контрагентів? З цим допоможуть смарт-сигнали у LIGA360. Замовте тестовий доступ до комплексу інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини