Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Трансфертне ціноутворення: оновлено порядок перевірок дотримання принципу "витягнутої руки"

Реклама

Мінфін наказом від 15.01.2021 №16 (реєстр. в Мін'юсті 22.03.2021) затвердив нову редакцію Порядку проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки". Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Додано нові підстави проведення перевірки дотримання принципу "витягнутої руки" (підпункти 78.1.2, 78.1.5 ПКУ):

78.1.2. платником податків не подано в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до пункту 39.4 статті 39 ПКУ, якщо їх подання передбачено законом.

78.1.5. платником податків подано в установленому порядку контролюючому органу заперечення до акта перевірки або скаргу на прийняте за її результатами ППР, в яких вимагається повний або частковий перегляд результатів відповідної перевірки або скасування прийнятого за її результатами ППР у разі якщо платник податків у своїй скарзі (запереченнях) посилається на обставини, що не були досліджені під час перевірки, та об'єктивний їх розгляд неможливий без проведення перевірки.

Під час проведення перевірки посадові особи контролюючого органу мають право отримувати від платника податків:

  • додаткові документи та/або інформацію щодо здійснення фінансово-господарських операцій, пов'язаних із контрольованою операцією;

  • господарських операцій із непов'язаними особами, що можуть визнаватись зіставними з контрольованою операцією;

  • підтвердження або спростування інформації, наведеної платником у поданому звіті про контрольовані операції, документації з трансфертного ціноутворення, глобальній документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлі);

  • даних, зазначених у звіті у розрізі країн міжнародної групи компаній, до якої входить платник податків;

  • інших документів та інформації, необхідних для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки";

  • письмові пояснення від посадових (службових) осіб платника податків з питань, що стосуються предмета перевірки, та їх документальне підтвердження.

Посадові особи контролюючого органу, які проводять перевірку, у разі необхідності отримання інформації надсилають запити про надання документів (інформації) щодо контрольованої операції іншим платникам податків, які є сторонами контрольованої операції, що перевіряється, або були задіяні в ланцюгу постачання товарів, або з урахуванням інформації, отриманої від платника податків та/або від інших суб'єктів інформаційних відносин, володіють інформацією, необхідною для визначення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки".

У разі ненадання документів (інформації) на запит контролюючого органу або надання неповної інформації посадові особи контролюючого органу, які проводять перевірку, мають право провести зустрічну звірку таких платників податків.

Контролюючий орган також має право проводити зустрічі з платником податків та проводити опитування посадових осіб та/або працівників платників податків, які є сторонами контрольованої операції. Платники податків зобов'язані забезпечити можливість таким посадовим особам провести опитування відповідних посадових осіб або працівників.

Крім того перевіряючі можуть відвідувати та проводити з дозволу платника податків огляд приміщень, об'єктів та споруд, де провадиться діяльність платника податків, пов'язана з проведенням контрольованої операції.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини